Misiune diplomatică neanunţată: Antony Blinken a sosit la Kiev

Secretarul de stat american Antony Blinken (centru) a sosit la Kiev, într-o misiune diplomatică neanunţată, 14 mai 2024 (Getty Images)
Redacţia
14.05.2024

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit marţi la Kiev, într-o misiune diplomatică neanunţată, pentru a asigura Ucraina că beneficiază de sprijinul american în timp ce luptă să se apere împotriva atacurilor tot mai intense ale Rusiei, transmite AP News.

Vizita are loc la mai puţin de o lună după ce Congresul a aprobat un pachet de asistenţă externă îndelung amânat, care alocă un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, din care o mare parte va fi destinată refacerii artileriei şi sistemelor de apărare antiaeriană considerabil epuizate.

Aflat la a patra vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, Blinken va reitera angajamentul administraţiei Biden faţă de apărarea şi securitatea pe termen lung a Ucrainei, au declarat oficiali americani. Ei au menţionat că, de când preşedintele Joe Biden a semnat pachetul de ajutor la sfârşitul lunii trecute, administraţia a anunţat deja 1,4 miliarde de dolari în asistenţă militară pe termen scurt şi 6 miliarde de dolari în sprijin pe termen mai lung.

Acesta „încearcă să accelereze cu adevărat ritmul” livrărilor de arme americane către Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

„Ceea ce am de gând să sugerez este că nivelul de intensitate manifestat în acest moment în ceea ce priveşte transportul de materiale este de 10 din 10”, a declarat Sullivan reporterilor, luni, în cadrul unui briefing la Casa Albă.

Artilerie, interceptoare de apărare antiaeriană şi rachete balistice cu rază lungă de acţiune au fost deja livrate, unele dintre ele deja pe linia frontului, a declarat un oficial american de rang înalt care călătorea cu secretarul de stat într-un tren de noapte din Polonia.

Blinken va „trimite un semnal puternic de reasigurare” liderilor ucraineni şi personalităţilor din societatea civilă cu care se va întâlni în timpul vizitei sale de două zile, a declarat oficialul, care a vorbit cu reporterii sub rezerva anonimatului înainte de întâlnirile lui Blinken.

Într-o declaraţie publicată după sosirea lui Blinken, Departamentul de Stat a transmis că acesta se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu alţi oficiali ucraineni de rang înalt „pentru a discuta despre actualizările de pe câmpul de luptă, despre impactul noii asistenţe economice şi de securitate a SUA, despre securitatea pe termen lung şi alte angajamente, precum şi despre activitatea în curs de desfăşurare pentru a susţine redresarea economică a Ucrainei”.

Întârzierile în ceea ce priveşte asistenţa americană, în special de când războiul Israelului cu Hamas a început să preocupe oficialii de rang înalt ai administraţiei, au declanşat îngrijorări profunde la Kiev şi în Europa. Blinken, de exemplu, a vizitat Orientul Mijlociu de şapte ori de la începutul conflictului din Gaza, în octombrie, iar ultima sa călătorie la Kiev a avut loc în septembrie.

Oficialul american a adăugat că Blinken va ţine, de asemenea, un discurs marţi, în care va lăuda „succesele strategice” ale Ucrainei în război. Acesta vine să completeze un discurs al lui Blinken de anul trecut în Helsinki, Finlanda, în care l-a ironizat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru eşecurile strategice ale Moscovei în lansarea războiului.

De la discursul de la Helsinki, însă, Rusia şi-a intensificat atacurile, mai ales că, în mod vizibil, Camera Reprezentanţilor a SUA a blocat luni de zile pachetul de ajutor fără să ia măsuri, forţând o suspendare a furnizării majorităţii asistenţei americane. Aceste atacuri s-au intensificat în ultimele săptămâni, deoarece Rusia a încercat să profite de lipsa de forţă de muncă şi de arme din Ucraina în timp ce noua asistenţă se afla în tranzit.

Oficiali de rang înalt ai administraţiei Biden şi oficiali ucraineni din domeniul securităţii naţionale au avut luni o convorbire telefonică „despre situaţia de pe front, despre capacităţile de care au cea mai mare nevoie şi un adevărat efort de triaj pentru a spune: 'Aduceţi-ne aceste lucruri cât mai repede, astfel încât să putem fi în poziţia de a ne apăra eficient împotriva atacului rusesc'”, a declarat Sullivan.

Zelenski a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că au loc „bătălii crâncene” în apropierea graniţei în estul şi nord-estul Ucrainei, în timp ce soldaţii ucraineni, depăşiţi numeric şi ca armament, încearcă să respingă o ofensivă terestră semnificativă a Rusiei.

Forţele Kremlinului urmăresc să exploateze slăbiciunile ucrainene înainte ca un lot mare de noi ajutoare militare pentru Kiev din partea SUA şi a partenerilor europeni să ajungă pe câmpul de luptă în următoarele săptămâni şi luni, afirmă comandanţii şi analiştii ucraineni. Acest lucru face ca această perioadă să fie o fereastră de oportunitate pentru Moscova şi una dintre cele mai periculoase pentru Kiev în cei doi ani de război, subliniază ei.

Noua ofensivă rusă în regiunea nord-estică Harkiv şi o înaintarea în regiunea estică Doneţk vin după luni în care linia frontului de aproximativ 1.000 de kilometri abia dacă s-a mişcat. Între timp, ambele părţi au folosit atacuri cu rază lungă de acţiune în ceea ce a devenit în mare parte un război de uzură.

Oficialul american de rang înalt a declarat că, în ciuda unor eşecuri recente, Ucraina ar putea încă să revendice victorii semnificative. Printre acestea se numără recuperarea a aproximativ 50% din teritoriul luat de forţele ruse în primele luni ale războiului, creşterea poziţiei sale economice şi îmbunătăţirea legăturilor de transport şi comerciale, nu în ultimul rând prin succesele militare din Marea Neagră.

Oficialul a recunoscut că Ucraina se confruntă cu „o luptă dură” şi că este „sub o presiune extraordinară”, dar a susţinut că ucrainenii „vor deveni din ce în ce mai încrezători” pe măsură ce noua asistenţă din partea SUA şi a altor ţări occidentale va începe să crească.

Duminică, Blinken a declarat că nu există „nicio îndoială” că întârzierea de luni de zile a ajutorului a cauzat probleme, dar că „facem tot ce putem pentru a grăbi această asistenţă”.

„Este un moment provocator. Nu plecăm nicăieri şi nici cele peste aproximativ 50 de ţări care sprijină Ucraina. Acest lucru va continua, iar dacă Putin crede că poate rezista mai mult decât Ucraina, decât susţinătorii ei, se înşală”, a declarat el la emisiunea „Face the Nation” de la CBS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor