Moldova va achiziţiona energie electrică din Ucraina şi Centrala de la Cuciurgan la un preţ mai mic

. (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
01.04.2014

Republica Moldova va achiziţiona energie electrică din Ucraina şi Centrala de la Cuciurgan la preţ de 6,8 cenţi SUA pentru un kilowatt-oră, mai mic decât cel din ultimii doi ani, de 6,9 cenţi, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Potrivit Moldpres, reducerea preţului de import al energiei a devenit posibilă ca urmare a „implicării active a Ministerului Economiei în procesul de negocieri directe cu producătorii de energie electrică din regiune”.

„Tariful la energia electrică pentru consumatorii finali nu va fi majorat”, anunţă Ministerul Economiei.

Serviciul de presă al ministerului mai precizează că Republica Moldova va cumpăra energie electrică, în perioada 1 aprilie 2014 – 1 aprilie 2015, de la aceiaşi generatori: DTEK Vostokenergo (Ucraina) şi Centrala de la Cuciurgan. Timp de doi ani, în pofida costurilor în creştere la energia electrică din regiune, preţul de procurare pentru consumatorii din Moldova nu a fost revizuit şi a rămas la un nivel 6,9 cenţi pentru un kwh.

„Experienţa îndelungată de cooperare şi intervenţia guvernelor de la Chişinău şi Kiev au permis finalizarea cu succes a acestor negocieri”, se mai arată în comunicat.

Pe parcursul negocierilor s-a mizat pe obţinerea unui preţ mai mic de achiziţie, compania de stat Energocom intrând în negocieri cu o solicitare de preţ de 6,0 c/kwh.

Însă, „pe parcursul negocierilor, care au durat mai bine de trei luni, spaţiul de manevră s-a redus, din motive obiective, care au afectat în primul rând Ucraina”.

Cu începere de la 1 aprilie curent, preţul gazului rusesc pentru Ucraina ar putea creşte practic de două ori - de la 260 dolari SUA pentru o mie de metri cubi până la 500 dolari SUA. Guvernul ucrainean a anunţat majorarea de două ori a rentei pentru utilizarea zăcămintelor naturale. De asemenea, în anul 2014, este preconizată şi majorarea în Ucraina a tarifelor la energia electrică.

În condiţiile devalorizării monedei naţionale şi existenţei unui şir de factori care exercită presiune asupra întreprinderilor din sector, RED-urile de stat (RED Nord şi RED Nord-Vest) au identificat resurse interne, valorificarea cărora va permite de a evita majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatori. Ministerul Economiei îşi exprimă speranţa ca aceeaşi abordare să fie preluată şi de către compania privată, RED Union Fenosa, se mai spune în comunicat.

Precizăm că vechiul acord de procurare a energiei electrice a expirat la 31 martie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor