Moldova va putea exporta bauturi in UE, in urmatorii 5 ani

.
. (KAREN MINASYAN / AFP / Getty Images)

Conform unor prevederi ale acordului de negocieri dintre UE-RM, Moldova va putea exporta bauturi cu denumirile Champagne, Cognac si Cahor in urmatorii 5 ani. Iar peste cinci ani, Moldova va trebui sa se conformeze cerintelor UE.

Totodata, Moldova va asigura un nivel inalt de protectie pentru mai mult de 3.200 de locatii geografice europene pentru produse alimentare, vinuri si bauturi spirtoase carora li s-a acordat protectie in interiorul UE.

„Acest acord reprezinta inca un pas inainte catre consolidarea sistemului nostru de indicatii geografice in intreaga lume, el conferind in acelasi timp o dinamica noua si pozitiva relatiilor dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova”, afirma comisarul UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

Dupa Georgia, Moldova este a doua tara cuprinsa in politica de vecinatate a UE, careia ii este permis sa faca acest important pas inainte spre promovarea si protejarea calitatii productiei agricole.

Mai mult, prin acest acord, Moldova isi adapteaza legislatia nationala la cele mai inalte standarde privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Acordul va ajunge la Consiliul si Parlamentul European, precum si la autoritatile legislative din Moldova, unde trebuie sa fie aprobat pentru a putea intra in vigoare, raporteaza Publika.TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe