Monica Macovei, la depunerea moţiunii „Reformiştii” pentru şefia PDL: Atuul meu principal este credibilitatea

Monica Macovei, moţiunea ” Reformiştii ”, candidatură la preşedinţia PDL. În imagine, Sever Voinescu, Teodor Baconschi, Monica Macovei, Cristian Preda şi Ionuţ Popescu (Epoch Times România)
Ana Petrescu
01.03.2013

Europarlamentarul PDL Monica Macovei şi-a depus, vineri, moţiunea pentru şefia partidului, la numai o zi după ce a fost validată şi candidatura lui Vasile Blaga, care va începe tot vineri campania electorală internă a democrat-liberalilor în teritoriu.

Macovei a declarat, vineri, într conferinţă de presă ce a avut loc la sediul PDL, că a decis să aleagă ziua de 1 martie pentru depunerea moţiunii „Reformiştii” ca semn de început de primăvară, care să fie şi un nou început în partid. Europarlamentarul democrat-liberal a mai adăugat că moţiunea a primit până în prezent 400 de semnături.

Totodată, fostul ministru al Justiţiei a precizat că, prin candidatura la şefia PDL, vrea să dovedească că „în politică se poate şi cu bun simţ, fără hoţie şi cu multă muncă.” şi că principalul atu pe care îl deţine este credibilitatea dată de faptul că întotdeauna „am făcut ceea ce am spus că fac”.

“Am ales ziua de 1 martie ca semn de început de primăvară care să fie şi un mărţişor pentru PDL, pentru un nou început de vreme frumoasă şi în partid. Moţiunea se adresează electoratului de dreapta şi celor din PDL. Sunt lucruri pentru care noi luptăm de ani de zile. Vrem să dovedim prin fapte că se poate în politică şi cu bun simţ, şi fără hoţie, prin multă muncă”, a declarat Monica Macovei, cu ocazia prezentării moţiunii Grupului Reformiştilor.

Europarlamentarul democrat-liberal a mai adăugat că „urmează să facem o campanie de susţinere în filiale, mâine începem cu Bucureştiul, Capitala pierdută pe care vrem să o recucerim”.

Macovei a mai menţionat că moţiunea sa "Reformiştii" a fost semnată de 400 de membri PDL, dar de niciun preşedinte de organizaţie.

La depunerea moţiunii au fost prezenţi o parte din semnatarii documentului, respectiv Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Cristian Preda şi Ionuţ Popescu.

Democrat-liberalul Sever Voinescu a afirmat că Grupul Reformiştii beneficiază de o susţinere amplă, inclus din partea diasporei, respectiv „PDL München ne ajută, ne sprijină. Vor veni şi ei în convenţie şi ne vor vota”.

De asemenea, Voinescu a precizat că se aşteaptă să mai fie depuse şi alte moţiuni pentru şefia PDL, până la expirarea termenului fixat pe 5 martie. Totuşi, democrat-liberalul nu a spus cine ar putea fi al patrulea candidat la preşedinţia formaţiunii de dreapta.

Cristian Preda: Băsescu a spus clar că dacă o să vină în PDL, o să vină la Reformişti nu la FSN-işti

Prezent la depunerea moţiunii „Reformiştii” prin care Monica Macovei şi-a anunţat candidatura pentru şefia PDL, Cristian Preda a afirmat că în cazul în care preşedintele Traian Băsescu va decide să se întoarcă în partid, după terminarea mandatului prezidenţial, va veni la Grupul Reformiştilor, nu „la FSN-işti”.

Întrebat de un reporter Epoch Times dacă şi Elena Udrea, contracadidata la şefia PDL a lui Vasile Blaga şi a Monicăi Macovei, este unul dintre FSN-işti, Cristian Preda a precizat că nu ştie, dar este cert că Traian Băsescu „a spus clar că dacă o să vină (în PDL – n.r.), să vină la Reformişti, nu la FSN-işti”.

Cristian Preda a adăugat că spre deosebire de moţiunea lui depusă de Vasile Blaga, intitulată “România Dreaptă. PDL - Politică dincolo de lozinci”, care introduce principiul celor trei “d” - dezbatere, decizie şi disciplină, moţiunea Monicăi Macovei introduce principiul celor patru “d” - deschidere, doctrină, decenţă şi discernământ.

Cristian Preda a mai precizat că moţiunea depusă de Vasile Blaga este „doar o variantă coafată” a documentului pe care la depus la alegerile pentru şefia PDL din 2012 şi că „Reformiştii” propun, spre deosebire de Vasile Blaga, „nu susţinerea unui candidat bun pentru 2014, ci câştigarea alegerilor prezidenţiale şi europarlamentare”.

În schimb, nici Monica Macovei, nici vreun alt susţinător al europarlamentarului democrat-liberal la candidatura şefiei PDL, nu au nominalizat pe cineva din cadrul „Reformiştilor” care să fie prezidenţiabilul pe care îl propun pentru alegerile din 2014. Cu privire la acest aspect, Macovei a adăugat că oricare dintre „Reformişti” poate fi un bun prezidenţiabil.

Printre susţinătorii fostului ministru al Justiţiei se numără şi Adrian Papahagi, care a candidat din partea PDL pentru un loc de deputat într-un colegiu din Cluj – Napoca, dar nu a reuşit să intre în Parlament.

Deşi nu a fost prezent la depunerea moţiunii „Reformiştii”, Papahagi a anunţat, într-o postare pe Facebook că o va însoţi pe Monica Macovei în filialele din Transilvania ale PDL, amintind că rivalii şi-au început campaniile “în fieful lui Emil Boc” şi “în fieful lui Gheorghe Flutur”.

“De sâmbătă, începe turneul electoral intern al Reformiştilor, din organizaţie în organizaţie. O voi însoţi pe Monica în filialele din Transilvania ale PDL. Elena Udrea a început la Cluj, în fieful lui Emil Boc, Vasile Blaga începe la Suceava, în fieful lui Gheorghe Flutur. Reformiştii încep la Bucureşti, oraşul de care au fugit în repetate rânduri Elena Udrea şi Vasile Blaga. Nimic nu e întâmplător. Între timp, Vasile Blaga ne repropune, cu minime schimbări, moţiunea de astă vară, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat de atunci încoace”, a scris Papahagi pe reţeaua de socializare.

Care sunt ceilalţi candidaţi la şefia PDL

Până în prezent, pentru funcţia de preşedinte al PDL şi-au anunţat candidaturile Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei.

Vasile Blaga şi-a depus joi, la Comisia de organizare a alegerilor interne din PDL care funcţionează la sediul central al partidului, moţiunea intitulată “România Dreaptă. PDL - Politică dincolo de lozinci” pe care îşi sprijină candidatura la preşedinţia formaţiunii.

Printre membri PDL care au semnat moţiunea lui Vasile Blaga se numără Radu F. Alexandru, Andreea Paul, Raluca Ţurcan, Alexandru Năzare, Cristi Boureanu, Gheorghe Flutur, Theodor Stolojan, Cezar Preda, Radu Berceanu, Mircea Hava, primarul din Alba Iulia.

Elena Udrea şi-a depus miercuri moţiunea pentru şefia PDL, la Cluj Napoca. Moţiunea cu care liderul PDL candidează se numeşte “Noul Partid Democrat Liberal. O nouă Românie”.

Fostul premier Emil Boc a anunţat miercuri pe care dintre cei trei candidaţi înscrişi pentru preşedinţia PDL va susţine. Boc a precizat că o susţine pe Elena Udrea, pentru că este "bine ancorată în partid". O părere foarte bună are Boc şi despre Monica Macovei pe care o consideră un "candidat excepţional" la alegerile prezidenţiale din 2014.

Democrat-liberalul Adriean Videanu nu a semnat niciuna dintre cele trei moţiuni prin care cei trei candidaţi menţionaţi mai sus şi-au anunţat candidatura la şefia PDL.

Convenţia Naţională a PDL, la care se va alege noua conducere a partidului şi la care vor participa 5.000 de delegaţi, va avea loc pe 23 martie, la Romexpo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor