Moscova susţine că Washingtonul a arestat un cetăţean rus

(Captură Foto)

Moscova a susţinut că este mult prea devreme pentru a discuta despre un schimb de persoane fizice cu Washingtonul după recentele detenţii ale cetăţenilor ruşi şi americani în cazuri de presupus spionaj.

La câteva zile după ce Moscova l-a arestat pe fostul puşcaş din Marina SUA, Paul Whelan, Kremlinul a declarat că Washingtonul a arestat un cetăţean rus.

Într-o declaraţie citată sâmbătă de mass media rusă, Ministerul rus de Externe a afirmat că SUA l-a arestat pe Dmitri Makarenko în Insulele Mariane de Nord în data de 29 decembrie, ulterior fiind transportat în Florida, potrivit RFE/RL.

Whelan a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei în 28 decembrie. Familia sa a afirmat că este nevinovat şi se afla la Moscova pentru a participa la o nuntă.

Fostul puşcaş a fost acuzat în mod oficial de spionaj în urmă cu câteva zile şi, dacă va fi condamnat, ar putea primi până la 20 de ani de închisoare, potrivit Deutsche Welle.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat în această săptămână că Washingtonul a cerut Moscovei să dea detalii despre arestarea lui Whelan şi a cerut eliberarea imediată a acestuia dacă se va decide că detenţia sa este nepotrivită.

Marea Britanie a avertizat Rusia în 4 ianuarie că persoanele fizice nu ar trebui folosite ca pioni diplomatici. Whelan deţine de asemenea şi paşaport britanic.

Detenţia lui Whelan are loc la câteva săptămâni după ce rusoaica Maria Butina a pledat vinovată într-un tribunal din Statele Unite, recunoscând că a acţionat ca agent al Kremlinului.

Kremlinul a negat că Butina este agentă rusă şi a organizat o campanie pe reţelele sociale pentru a asigura eliberarea ei.

În trecut, Rusia a arestat ocazional cetăţeni străini cu scopul de a schimba prizonieri cu alte ţări.

Comentând posibilitatea unui schimb, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a precizat sâmbătă: “Nu văd niciun motiv să discutăm această problemă în contextul schimburilor. Ar trebui să trecem prin toate procedurile necesare aceastei situaţii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe