Naivităţi occidentale. Scholz afirmă că vrea să avertizeze China să nu ofere sprijin militar Rusiei


Olaf Scholz împreună cu Xi Jinping.

 
Olaf Scholz împreună cu Xi Jinping.   (Kay Nietfeld/AFP/Getty Images)

Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că îl va avertiza pe preşedintele chinez Xi Jinping să nu ofere sprijin militar Rusiei.

El va sublinia faptul că Rusia duce un război de cucerire împotriva Ucrainei, "şi va insista că nimeni nu trebuie să ajute ca acest lucru să reuşească", a declarat Scholz, luni, la Shanghai.

"Acesta este motivul pentru care solicităm, de asemenea, ca toată lumea să nu ocolească sancţiunile [...] şi de aceea solicităm să nu se facă livrări de arme".

Acest lucru este valabil şi pentru bunurile care pot fi folosite atât în scopuri civile, cât şi militare, a subliniat Scholz. China este considerată cel mai important aliat al Rusiei şi este suspectată că furnizează astfel de bunuri.

Scholz se va întâlni marţi, la Beijing, cu Xi şi cu premierul Li Qiang.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu este doar o problemă europeană, a declarat Scholz.

"Dacă acest lucru creează un precedent, este o ameninţare la adresa păcii şi securităţii peste tot pe planetă", a adăugat el.

Context

Reamintim că, doar cu câteva săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Putin s-a întâlnit cu Xi la Beijing, iar părţile au semnat un acord prin care se angajau să aibă o relaţie "fără limite".

In acest context, încercările Beijingului de a se prezenta ca un mediator de pace neutru în războiul Rusiei împotriva Ucrainei au fost respinse pe scară largă de comunitatea internaţională.

Astfel, cererea cancelarului german adresată Chinei comuniste de a nu îşi sprijini "prietena" Rusia în războiul cu Ucraina ar putea fi ignorată.

Reamintim că Beijingul a condamnat sancţiunile internaţionale impuse Rusiei şi nu a abordat în mod direct mandatul de arestare emis pe numele lui Putin de către Curtea Penală Internaţională, acuzat de presupusă implicare în răpirile a mii de copii din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe