Năstase, despre strategia electorală a coaliţiei: Tactic, e o mişcare bună pentru PNL. Strategic, e o mişcare bună pentru PSD

Adrian Nastase
Adrian Nastase (Epoch Times România)

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, miercuri seara, la Antena 3 CNN, că decizia anunţată de PSD-PNL cu privire la comasarea alegerilor este o mişcare bună pentru liberali din punct de vedere “tactic” şi una bună pentru social-democraţi din punct de vedere “strategic”.

“PNL-ul după alegerile din iunie, în condiţiile deciziilor de astăzi, va rămâne la un nivel convenabil şi va putea să discute pe mai departe despre parteneriatul cu PSD. Pe de altă parte, PSD-ul pe viitoarea guvernare are nevoie de un partener care să îi asigure eventual o majoritate de 50% în Parlament pentru formarea unui viitor guvern.

De aceea, din punct de vedere strategic, PSD-ul sigur că a gândit, probabil, că nu are un interes în slăbirea PNL-ului la alegerile din iunie. Din punct de vedere tactic, e o mişcare bună pentru PNL. Din punct de vedere strategic, cred că este o mişcare bună pentru PSD”, a precizat Năstase.

De asemenea, fostul premier a afirmat că, până în prezent, deciziile se concentrează doar asupra scrutinului din iunie, unde PSD are nevoie de un candidat puternic:

“Este clar că deocamdată avem doar decizii referitoare la alegerile din iunie. PSD-ul are nevoie de un candidat, de un partener care să fie valid. De aceea PNL-ul trebuie să iasă în condiţii convenabile din alegerile europarlamentare şi, practic, în condiţiile în care s-a intrat într-o anume criză de timp, ca la şah, cei doi parteneri au venit, într-un fel, cu lecţiile nepregătite până la cap. De aceea nu am aflat mare lucru despre alegerile prezidenţiale, despre alegerile parlamentare, despre calendarul pe întregul an”.

Remarcile lui Năstase vin în contextul în care, după negocieri îndelungate şi nu lipsite de fricţiuni, PSD şi PNL au bătut finalmente palma pe condiţiile de comasare a alegerilor şi pe strategia comună pe care o vor adopta pentru a se menţine la putere şi în anul 2024.

Ieşiţi în conferinţă de presă, miercuri seara, cei doi lideri ai coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, au pretins că partidele lor au avut în vedere binele românilor, dorinţa lor de stabilitate şi linişte şi au anunţat că au convenit comasarea localelor cu alegerile pentru Parlamentul European, urmând ca la locale cele două partide să meargă fiecare cu listele lui, iar la europarlamentare să existe o listă comună.

Ciolacu a mai precizat că s-a discutat ca alegerile prezidenţiale să aibă loc în luna septembrie, urmând să se stabilească o dată ulterior.

Întrebaţi ce se va întâmpla cu Primăria Generală a Capitalei, respectiv dacă vor merge cu candidat comun, cine va fi acela şi dacă s-au împărţit sectoarele, Ciucă a răspuns că încă nu s-a discutat în detaliu.

“Un răspuns cât se poate de onest este acela că şi dacă ar fi să stabilim un candidat comun avem nevoie de evaluare, de sondare pentru a vedea care e poziţionarea celor care sunt posibili candidaţi şi, desigur, ne interesează care este profilul candidatului în percepţia alegătorilor. Ulterior vom lua o decizie”, a declarat Ciucă.

Nici Ciolacu nu a dat un răspuns direct, aceasta în timp ce Firea se uita la el vizibil nefericită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne