Năstase îşi retrage lucrările de la Muzeul Naţional de Artă şi acuză un linşaj mediatic: Am crezut că mă bucur de un anumit respect

Adrian Nastase
Adrian Nastase (Epoch Times România)

Fostul premier Adrian Năstase a anunţat, vineri, pe blogul său, că retrage lucrările din colecţia sa care au fost incluse în expoziţia Victor Brauner “Între oniric şi ocult”, după ce istoricul de artă Adrian Buga a acuzat Muzeul Naţional de Artă al României că a expus o serie de opere de artă cu mari probleme de autenticitate.

“Am decis, iniţial, să procedez la fel în legătură cu atacurile la adresa lucrărilor Brauner, din colecţia mea, incluse în expoziţia de la MNAR. Am aşteptat, cum era normal, ca direcţia muzeului – cea care mi-a solicitat lucrările şi care le-a selectat pentru a le expune – să se pronunţe. Au fost patru zile de linşaj mediatic în care am reuşit să fac celebrul test al aviatorilor ‘friend or foe’. Interesant este că acum au apărut în peisaj şi progeniturile unor foşti trădători, ‘experţi’ ai colecţiilor de artă regale dispărute din România sau au fost reactivate personaje din arhivele CNSAS”, a scris Năstase.

Muzeul Naţional de Artă al României a dat un comunicat lămuritor în legătură cu lucrările depuse de Năstase şi expertizele pe care s-au bazat.

“Am crezut, cu naivitate, că mă bucur de un anumit respect în lumea artei ţinând seama de contribuţiile mele ca premier în acest domeniu – muzee şi colecţii, biblioteci, sute de obiective restaurate (menţionez doar Muzeul Naţional de artă contemporană sau Muzeul hărţilor şi multe altele), indemnizaţiile de merit pentru 700 de oameni de cultură, proiectul Oraşului artiştilor (care, din păcate, nu a fost dus până la capăt de guvernările ulterioare). Recunosc, am fost afectat de modul în care oameni pe care i-am preţuit au încercat să mă folosească drept ‘collateral damage’ într-o bătălie de reglare de conturi. M-aş fi aşteptat deci la o semnalare personală, de bună credinţă, în măsura în care unele lucrări vizate fuseseră expuse şi în urmă cu 20 de ani”, a mai susţinut fostul premier.

Năstase a mai scris pe blogul său că a reflectat la lucrurile care s-au întâmplat şi a decis ca nu este cazul ca membrii familiei sale să treacă printr-o perioadă de “linşaj mediatic, aşa cum s-a întâmplat cu 15/20 de ani în urmă, pornind de la tot felul de persoane care să-şi dea cu părerea despre lucrările mele aduse în expoziţie”.

“Am crezut că pot participa la un eveniment deosebit cu câteva lucrări de artă pe care le consider interesante. Lucrarea ‘Affront’ este, în opinia mea, una dintre cele mai interesante lucrări ale lui Brauner. Şi am crezut că este bine ca ea să fie recuperată şi expusă pentru vizitatorii din ţară. Se pare că nu este bine aşa. Rămâne să ne jucăm între noi, în continuare, cu picturile lui Petraşcu, ale lui Tonitza etc., care, din păcate, nu au cote ridicate în străinătate. De aceea am decis, ca formă de protest, să retrag din expoziţie toate lucrările, nu numai pe cele expuse anterior la Piatra Neamţ. I-am comunicat această decizie domnului director general Călin Stegerean.

Fac acest lucru dintr-un sentiment de revoltă dar şi pentru că nu vreau să creez probleme conducerii Muzeului care a selectat lucrările pentru expoziţie. Mi s-a sugerat, în calitate de colecţionar, să arăt spre conducerea Muzeului care a girat alegerea lucrărilor. Nu este genul meu să acţionez în acest fel. Ştiu că se dă o luptă subterană în muzeu dar, şi în afara sa, pentru diverse curatorii. Nu vreau să creez probleme nici doamnei ministru Turcan care a avut o poziţie corectă în legătură cu isteria de acuzaţii. Am crezut că, după 2004, sentimentele de ură se vor atenua. M-am înşelat, din păcate. În ceea ce priveşte lucrările, sunt convins că fiii mei vor ştii să le păstreze sau să le valorifice cândva. Posibil în străinătate”, a mai scris el.

Reamintim că istoricul de artă Adrian Buga lansează “un protest public” acuzând că la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) au fost expuse, în cadrul expoziţiei dedicate lui Victor Brauner, o serie de opere de artă cu mari probleme de autenticitate. Acestea fac parte din colecţiile fostului premier Adrian Năstase şi ale fiilor acestuia.

În condiţiile în care, cu o zi înainte, istoricul de artă Pavel Şuşară a acuzat şi el în trei expoziţii de la Muzeul Naţional de Artă (printre care şi cea dedicată lui Victor Brauner) că au fost incluse “falsuri la limita ridicolului”, Buga cere expertizarea obiectelor provenind de la familia Năstase.

“Falsul pângăreşte şi distruge orice valoare culturală, iar dacă se dovedeşte prin contraexpertize că în expoziţia menţionată mai sus s-au introdus cu bună ştiinţă lucrări cu probleme de autenticitate, atunci trebuie stabilită o comisie în care curatorul expoziţiei şi Directorul General al MNAR să argumenteze motivele introducerii acestor lucrări în expoziţia Brauner”, a transmis Buga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne