Natalia Gherman, numită şefă a unei agenţii ONU pentru Asia Centrală

Natalia Gherman, Ministrul Afacerilor Externe din Republica Moldova (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
16.09.2017

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a numit-o pe fostul ministru de Externe şi vicepremier moldovean Natalia Gherman în funcţia de Reprezentant Special şi Şef al Centrului Regional ONU pentru Diplomaţie Preventivă pentru Asia Centrală (UNRCCA).

Într-o declaraţie de vineri, Guterres a anunţat că Gherman îl va succede pe bulgarul Petko Draganov, care şi-a încheiat, la 4 septembrie, mandatul la conducerea Centrului Regional ONU pentru Diplomaţie Preventivă în Asia Centrală (UNRCCA).

Natalia Gherman aduce 25 de ani de experienţă diplomatică acumulată în diferite funcţii înalte la nivel guvernamental în Republica Moldova.

În 2013-2016, Gherman a fost ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE), fiind concomitent viceprim-ministru şi, temporar, prim-ministru în exerciţiu în 2015. Anterior, Natalia Gherman a fost viceministru al MAEIE în perioada 2009-2013, exercitând şi funcţia de negociator-şef din partea R.Moldova cu Uniunea Europeană. În februarie 2016, a fost propusă de executivul de la Chişinău la postul de secretar general ONU în perspectiva încheierii mandatului lui Ban Ki-moon. Tatăl ei, Mircea Snegur, a fost primul preşedinte al R. Moldova din epoca post-sovietică, în 1991-1997.

”Sunt onorată să contribui la agenda ONU pentru pace, prevenire a conflictelor şi dezvoltare durabilă, în calitate de reprezentant special şi şefă a Centrului Regional ONU pentru Diplomaţie Preventivă pentru Asia Centrală”, a afirmat Natalia Gherman, citată de ONU Moldova, pe pagina sa de Facebook.

De menţionat că Natalia Gherman este primul cetăţean al Republicii Moldova care a devenit Secretar General Asistent-Adjunct al ONU (Assistant Secretary General), responsabilă pentru toate ţările Asiei Centrale şi reprezentant al Secretarului General în toate organizaţiile de cooperare politico-economice şi de securitate în această regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor