NATO va tripla mărimea forţei sale de reacţie în Europa

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg (OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

NATO a anunţat miercuri seara că va tripla capacitatea Forţei sale de răspuns la 40.000 de soldaţi, conform CNN.

“Tocmai am făcut un alt pas în vederea adaptării NATO la mediul nostru de securitate care este schimbat şi mai provocator”, a declarat secretarul general al alianţei militare vestice Jens Stoltenberg în Bruxelles.

În condiţiile implicării Rusiei în estul Ucrainei şi a deciziei Moscovei de a-şi dezvolta şi moderniza armata, inclusiv arsenalul său nuclear, NATO “evaluează cu atenţie implicaţiile acţiunilor Rusiei, incluzând activităţile sale nucleare”, a declarat Stoltenberg.

Stoltenberg a mai susţinut că alianţa “lucrează asupra modului de abordare a ameninţărilor hibrid, incluzând printr-o strânsă cooperare cu Uniunea Europeană”.

Forţa de răspuns are în prezent 13.000 de soldaţi şi o nouă forţă de reacţie rapidă cunoscută şi sub numele de “Spearhead” (sau Vârful de Lance) va dispune de 5.000 de soldaţi.

NATO nu se implică în tactici tipice Războiului Rece, a susţinut Stoltenberg. “Nu căutăm confruntarea şi nu dorim o cursă a înarmării.”

Alianţa multinaţională a desfăşurat recent mai multe exerciţii militare. Unul a avut loc săptămâna trecută în Suedia şi Ministerul rus de Externe a acuzat luni ţările NATO că “se îndreaptă spre o nouă confruntare militară cu consecinţe distructive.”

Cam în aceeaşi perioadă de timp, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că arsenalul nuclear al ţării va fi extins cu 40 de rachete balistice intercontinentale.

Noi sedii mici de comandă

În plus, NATO va înfiinţa şase sedii mici de comandă în România, Bulgaria, Polonia, Letonia, Estonia şi Lituania şi va trimite aproximativ 40 de persoane în fiecare dintre aceste sedii. NATO a anunţat că va fi creat şi un Sediu Comun de Logistică care va ajuta la administrarea rapidă a mişcărilor forţelor aliate.

Armata americană va poziţia în cele şase ţări zeci de tancuri, blindate Bradley şi tunuri Howitzer cu declanşare automată, a declarat marţi secretarul american al Apărării Ashton Carter, adăugând că echipamentul va fi desfăşurat în Europa pentru pregătire şi exerciţii militare.

Un analist, generalul de brigadă pensionat Mark Kimmitt, a declarat că cantitatea armamentului desfăşurat, aşa cum a fost anunţată de Carter, este mai mult simbolică decât strategică, susţine CNN.

În timpul Războiului Rece, SUA a dispus de aceeaşi cantitate de blindate – o brigadă – staţionată doar într-o mică parte a ceea ce a fost pe atunci Germania de Vest, a declarat Kimmitt, fost asistent militar la Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate în Europa.

“Acum vorbim despre o brigadă de luptă ce va fi împărţită între aceste şase ţări. Acest lucru cu greu ar putea fi văzut drept o ameninţare pentru Rusia”, a mai declarat Kimmitt, adăugând totuşi că simbolismul este important.

“Trimitem un mesaj de asigurare pentru aliaţii noştri din NATO. Avem obligaţii, conform tratatului NATO, pentru apărarea acelor ţări dacă sunt atacate”, a susţinut Kimmitt, adăugând că ţările respective vor fi mulţumite de poziţionarea echipamentelor militare pe teritoriile lor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe