Netanyahu, neclintit în legătură cu atacul în Rafah - "Nicio forţă din lume nu ne va opri"

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat angajamentul armatei sale faţă de misiunea de distrugere a Hamas la doar câteva zile după ce a ordonat retragerea majorităţii forţelor sale terestre din Fâşia Gaza, potrivit Fox News.

"Vom finaliza eliminarea batalioanelor Hamas, inclusiv în Rafah. Nicio forţă din lume nu ne va opri", a declarat Netanyahu la o bază de încorporare a Forţelor de Apărare Israeliene (IDF).

"Există multe forţe care încearcă să facă acest lucru, dar nu va ajuta, deoarece acest inamic, după ceea ce a făcut, nu va face acest lucru din nou: Nici nu va exista.

Ne-am angajat să facem acest lucru, iar fiecare dintre voi acum, la această bază, va contribui într-un fel sau altul la finalizarea obiectivului. Aşa trebuie să fie", a adăugat el.

Netanyahu s-a adresat marţi noilor recruţi programaţi să se alăture forţelor, ceea ce înseamnă o potenţială desfăşurare în Fâşia Gaza pentru mult-prezentata incursiune de la Rafah. Premierul a examinat date despre noii recruţi şi a remarcat cât de impresionat a fost de motivaţia lor de a-şi servi ţara.

"Aceasta este o zi foarte importantă în vieţile voastre şi în viaţa statului. Statul există datorită capacităţii noastre de a ne apăra. Aceste atacuri nu au încetat de când am înfiinţat statul; aceasta a fost soarta poporului evreu timp de sute şi chiar mii de ani", a proclamat Netanyahu.

"Ceea ce s-a schimbat odată cu înfiinţarea statului este capacitatea noastră de a respinge aceste atacuri, uneori cu un cost foarte mare, dar cu o forţă pe care întreaga lume o înţelege, poate că nu întotdeauna ne place, dar ştim că fără ea nu am exista", a subliniat el.

"Este ceea ce faceţi astăzi aici, în diferitele unităţi, brigăzi şi corpuri de armată. Noi apărăm, de fapt, existenţa statului nostru, care este, de asemenea, existenţa fiecăruia dintre voi, a familiilor voastre, a prietenilor voştri şi, de asemenea, a generaţiilor viitoare", a continuat el.

"Nu este vorba de nicio exagerare sau de cuvinte măreţe. Acestea sunt cuvinte foarte clare; aceasta este ceea ce va determina dacă statul nostru există", a spus Netanyahu.

El a subliniat, la începutul acestei săptămâni, opoziţia sa faţă de o încetare a focului dacă Hamas nu eliberează toţi ostaticii rămaşi, dar a ordonat ca cea mai mare parte a forţelor sale terestre să se retragă din Fâşia Gaza după ce a afirmat că divizia de comando 98 a IDF "şi-a încheiat misiunea în Khan Yunis".

"Divizia a părăsit Fâşia Gaza pentru a se recupera şi a se pregăti pentru operaţiuni viitoare", a declarat FDI într-o declaraţie emisă duminică.

"O forţă semnificativă condusă de divizia 162 şi de brigada Nahal continuă să opereze în Fâşia Gaza şi va păstra libertatea de acţiune a FDI şi capacitatea sa de a desfăşura operaţiuni precise bazate pe informaţii", a continuat declaraţia.

Cu toate acestea, Netanyahu a promis cabinetului său că războiul din Gaza va continua, susţinând că "nu există un război mai drept decât acesta".

Luni, Netanyahu a mai spus că forţele sale au stabilit o dată pentru incursiunea de la Rafah, a relatat Trey Yingst, corespondentul Fox News în străinătate.

Preşedintele Biden şi aliaţii regionali au îndemnat Israelul să nu continue invazia. SUA, Marea Britanie şi Qatar au urmărit să se ajungă la un acord cu Hamas pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor, dar negocierile s-au lovit de mai multe obstacole atât din partea Israelului, cât şi a Hamas.

În martie, Biden a declarat că aprobă discursul liderului majorităţii din Senat, Chuck Schumer, din New York, care a cerut o schimbare de conducere în Israel, mai dispus să ia în considerare un acord de încetare a focului şi să renunţe la alte operaţiuni terestre.

Biden a declarat din Biroul Oval: "Senatorul Schumer a contactat personalul meu, personalul meu superior. Nu am de gând să detaliez discursul. A ţinut un discurs bun şi cred că şi-a exprimat o preocupare serioasă, împărtăşită nu numai de el, ci şi de mulţi americani".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe