Netanyahu revine din nou pe “drumul american” în privinţa creării statului palestinian


Premierul israelian Benjamin Netanyahu (st) şi preşedintele american Barack Obama.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (st) şi preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a schimbat, pentru a doua oară într-o săptămână, poziţia sa în privinţa creării unui stat palestinian şi a declarat că va susţine această idee în baza unor condiţii potrivite, o schimbare de situaţie pe care atât SUA cât şi palestinienii o găsesc a fi neconvingătoare.

În primul său interviu de la câştigarea alegerilor, Netanyahu a declarat: “Nu doresc o soluţie cu un singur stat. Doresc o soluţie durabilă şi paşnică cu două state. Dar pentru aceasta, circumstanţele trebuie să se schimbe”, conform publicaţiei britanice The Guardian.

Adresându-se postului NBC, premierul israelian a negat ca şi-a retras comentariile de luni, când a exclus în mod categoric înfiinţarea unui stat palestinian.

“Nu mi-am schimbat politica”, a declarat el. “Ceea ce s-a schimbat este realitatea.”

Schimbarea jenantă a poziţiei premierului israelian are loc în contextul în care administraţia de la Casa Albă a dat de înţeles că SUA ar putea să nu mai protejeze Israelul în cadrul ONU şi al instituţiilor internaţionale, dacă acesta nu este dedicat unei soluţii cu două state – o politică cheie pe termen lung la Washington. Oficialii americani au sugerat, de asemenea, că SUA ar putea susţine o rezoluţie ONU pentru recunoaşterea unui stat palestinian.

Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a avertizat că fundaţia pentru politica Washingtonului de susţinere a Israelului s-a “erodat”.

“Paşii pe care SUA i-a făcut la ONU au fost făcuţi în baza acestei idei, că soluţia cu două state este cel mai bun rezultat”, a afirmat Earnest, adăugând: “Acum, aliatul nostru din aceste discuţii a declarat că nu mai este dedicat acestei soluţii. Înseamnă că trebuie să ne reevaluăm poziţia în această chestiune”.

Interviul lui Netanyahu la NBC are loc într-un moment în care premierul încearcă să intensifice eforturile pentru crearea unui nou guvern de coaliţie de dreapta, în care doreşte să-l implice pe aliatul său de extremă dreapta, Naftali Bennett, din formaţiunea politică Bait Yehudi (Casa Evreiască), alături de alte partide religioase ultra-ortodoxe, a menţionat The Guardian.

Între timp, o figură palestiniană importantă, Saeb Erekat, a declarat că oficialii au fost instruiţi de comitetul executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei să înceapă demersurile pentru suspendarea cooperării cu Israelul în domeniul securităţii – unul dintre elementele cheie ale Acordului de Pace de la Oslo.

În interviul său, Netanyahu a sugerat că rămâne deschis la posibilitatea unor noi discuţii pentru pace dar că palestinienii trebuie să recunoască Israelul ca un stat evreiesc. Premierul israelian a adăugat că ţara sa are nevoie de o securitate reală pentru a se putea pune în aplicare o soluţie realistă cu două state.

Dar comentariile sale nu par să-i liniştească pe oficialii administraţiei Obama, care îl învinuiesc în mare parte pe Netanyahu pentru subminarea procesului de pace din Orientul Mijlociu, parţial prin politica sa de a construi aşezări în teritoriile palestiniene ocupate.

De asemenea, Earnest a declarat miercuri că Washingtonul este profund îngrijorat în legătură cu limbajul dezbinător folosit în partidul Likud, adăugând că acest partid a urmărit să marginalizeze minoritatea arabă din Israel.

Aparent, Earnest a făcut o referire la postările din mass media socială făcute de membrii Likud, care au avertizat israelienii în legătură cu pericolul prezenţei ridicate la vot a alegătorilor arabi.

Administraţia Obama mai este supărată şi pentru faptul că Netanyahu a acceptat invitaţia republicanilor de a se adresa în 3 martie în Congresul SUA, cu două săptămâni înaintea alegerilor naţionale israeliene fără o consultare prealabilă a Casei Albe. În discursul său din Congresul american, premierul israelian a avertizat legiuitorii americani în privinţa pericolului unui Iran nuclear şi a cerut Statelor Unite să nu încheie un acord nuclear final cu Teheranul, care s-ar putea dovedi a fi un pericol pentru întreaga lume într-un viitor apropiat.

De asemenea, Departamentul de Stat american a declarat că realegerea lui Netanyahu nu va avea niciun impact asupra discuţiilor pe teme nucleare cu Iranul.

Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, a declarat miercuri că SUA este conştientă de mult timp de opoziţia premierului israelian faţă de un posibil acord nuclear cu Iranul, adăugând că recentele întâlniri cu Iranul au fost dificile dar constructive.

Într-un gest care exprimă foarte clar nemulţumirea Statelor Unite faţă de poziţia şi remarcile Israelului în legătură cu problema palestiniană şi programul nuclear iranian, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a susţinut miercuri că preşedintele Obama nu l-a sunat pe Netanyahu pentru a-l felicita după ce acesta a câştigat alegerile.

Dar, după ce premierul israelian şi-a anunţat schimbarea de poziţie în chestiunea palestiniană, Casa Albă a declarat că Obama “a discutat cu primul ministru Netanyahu pentru a-l felicita pentru succesul partidului său”, adăugând că preşedintele american a subliniat importanţa parteneriatului profund şi durabil existent între cele două ţări.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe