Newsweek: Şefa Direcţiei Valutare a lui Ceauşescu, candidată la Consiliul Local 1 din partea ALDE

Zoe Ghinescu
Zoe Ghinescu (Newsweek)

Pe listele ALDE pentru Consiliul Local Sector 1 se regăseşte numele unei pensionare: Zoe Ghinescu. Aceasta nu este însă o pensionară oarecare, ci fosta şefă a Direcţiei Valutare din perioada regimului comunist, relatează newsweek.

Dar pensionara Ghinescu se pare că nu duce lipsa de bani din moment ce trebuie să recupereze 230.000 lei de la Andrei Gerea, candidatul Partidului Puterii Umaniste la fotoliul de primar al Sectorului 1.

De altfel, declaraţiile de avere depuse de pensionara Zoe Ghinescu sunt contradictorii, mai scrie publicaţia citată. Astfel, în 2017 avea o avere de invidiat, îl împrumutase pe Daniel Chiţoiu cu 50.000 lei, iar prin conturi avea vreo 400.000 lei. Doi ani mai târziu, când a fost angajată pe funcţia de consilier la Autoritatea Electorală Permanentă, averea i-a dispărut în neant. Acum, în pragul alegerilor locale, o parte din avere i-a reapărut în declaraţii.

Numele lui Zoe Ghinescu este strâns legat de Nova Bank, controversata bancă românescă cumpărată de afacerişti ruşi cu conexiuni în sfera serviciului de spionaj moscovit.

Zoe Ghinescu, fosta trezorieră a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu a fost şefă a Direcţiei Valutare din perioada regimului comunist. Şi-a început activitatea ca şef serviciu financiar contabil la Întreprinderea de Comerţ Exterior Romagrimex. A lucrat acolo până în 1982, an în care a început cursurile de specialist în comerţ exterior la Academia „Ştefan Gheorghiu“, celebra şcoală de cadre pentru Partidul Comunist Român. O dată cu începerea specializării, a fost numită în funcţia de director la Direcţia Eficienţă şi Preţuri din cadrul Ministerului Comerţului Exterior.

Din anul 1986 a devenit director al Direcţiei Valutare, unde coordona toate plăţile în valută ale României, întocmea şi urmărea balanţa de plăţi externe, încheierea acordurilor cu ţările socialiste, dar şi recuperarea datoriilor externe.

În 1990, după Revoluţie, a fost numită consilier al ministrului Comerţului Exterior, Nicolae M. Nicolae, fost ambasador la Washington în perioada 1976-1978, dar şi ofiţer acoperit al Direcţiei de Informaţii Externe. A fost tras pe linie moartă după dezertarea generalului Ion Mihai Pacepa.

În 1991 a fost numită vicepreşedinte la Bancpost. A stat în funcţie până în 2002, dar în paralel era şi membru în Consiliul de Administraţie al Transfond, o societate a Băncii Naţionale a României.

Ulterior, a devenit preşedinte al Nova Bank, fosta Bancă Unirea, preluată de ruşi prin compania elveţiană Alpus Invest. Nova Bank a fost bănuită de spălare de bani în urma unor transferuri bancare suspecte în străinătate. Banca Naţională a României a suspendat licenţa de funcţionare a băncii.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne