Noi schimburi de focuri în zona aeroportului Doneţk

Fragilul acord de pace semnat în 1 septembrie între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei a fost testat din nou în weekend, în zona aeroportului distrus din Doneţk.
 
Rebeli pro-ruşi caută dispozitive explozibile pe aeroportul internaţional Doneţk, estul Ucrainei, 13 octombrie 2015.
 
  Rebeli pro-ruşi caută dispozitive explozibile pe aeroportul internaţional Doneţk, estul Ucrainei, 13 octombrie 2015.   (Captură Foto)

Kievul şi separatiştii pro-ruşi s-au acuzat reciproc duminică de atacarea poziţiilor din zona aeroportului Doneţk, un punct fierbinte în estul Ucrainei.

Armata ucraineană a declarat de asemenea că doi soldaţi au fost ucişi sâmbătă în regiune, în timp ce au călcat pe mine de teren.

“Districtul Oktyabrsky din jurul aeroportului Doneţk a fost ţinta unui foc de mortiere lansat dinspre Pisky şi Avdiivka”, zone controlate de armata ucraineană, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al rebelilor separatişti pro-ruşi, Eduard Basurin.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Olexandr Zavtonov a declarat că “inamicul a lansat grenade asupra poziţiilor noastre din Pisky”, unde alţi doi soldaţi ucraineni au fost ucişi săptămâna trecută în timpul unor atacuri desfăşurate de rebeli.

Aeroportul Doneţk a fost pentru câteva luni scena unor lupte dure între armata ucraineană şi rebelii separatişti. Chiar după ce a căzut în mâinile acestora din urmă, aeroportul rămâne în continuare unul dintre principalele puncte fierbinţi ale conflictului.

Aceste noi atacuri evidenţiază natura fragilă a ultimului acord de încetare a focului care a intrat în vigoare la 1 septembrie.

Regiunile estice ale Ucrainei, cunoscute sub numele de Donbas, au fost puternic afectate de luptele dintre armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi care au izbucnit în aprilie 2014, când Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a pune capăt operaţiunilor separatiste din regiune.

Luptele sporadice şi neînţelegerile aparent de ireconciliabile generate de viitorul statut al regiunilor ucrainene pro-Rusia în cadrul unei Ucraine unite înseamnă că procesul de pace, care ar fi trebuit să fie finalizat până la sfârşitul acestui an, va fi extins până în 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe