Noua politică naţională a Moscovei stârneşte nemulţumiri (Financial Times)

(photos.com)

Noua politică naţională a Moscovei este însufleţită de unul dintre cei mai conservatori şi mai naţionalişti gânditori ruşi din secolul al XIX-lea, afirmă cotidianul britanic The Financial Times (FT), comentând pe marginea proiectului privind 'Strategia politicii naţionale de stat', elaborat de Consiliul pentru relaţii internaţionale de pe lângă preşedinţia rusă. Consiliul vorbeşte în premieră despre o 'civilizaţie rusească unică', căreia i-ar aparţine zeci de popoare ale Federaţiei Ruse.

Şeful Consiliului, Viaceslav Mihailov, a subliniat: ideea Rusiei ca civilizaţie izvorăşte direct din filosofia lui Nikolai Danilevski şi din teoria lui privind 'tipurile cultural-istorice', filosofie din care s-au inspirat ulterior Oswald Spengler şi Arnold Toynbee, iar din operele celor doi - Samuel Huntington, autorul ipotezei privind 'ciocnirea civilizaţiilor'.

De altfel, FT are propria părere despre 'Strategie': 'Acesta este un exemplu clasic de fluier cu ultrasunete contra politicii'. Cotidianul explică: ideea care stă la baza acestui concept poate fi auzită doar de conservatorii şi naţionaliştii ruşi. Ei percep importanţa acesteia pe două planuri: în primul rând, concepţia civilă a statutului este înlocuită de cea imperială; în al doilea rând, se face aluzie la faptul că Rusia şi Occidentul sunt civilizaţii diferite.

Este de aşteptat ca această strategie să stârnească nemulţumiri în rândul altor etnii din Rusia, prognozează FT, preluat de Inopressa.ru. Astfel, istoricul Rafael Muhametdinov (Tatarstan) a catalogat documentul drept 'balon de testare' lansat de naţionaliştii ruşi, care speră să creeze un stat unitar şi să desfiinţeze republicile autonome. După cum atenţionează Muhametdinov, în document nici măcar nu este menţionat cuvântul 'republică'. De asemenea, în opinia lui Muhametdinov este posibil ca 'Strategia' să lase deschisă posibilitatea anulării statutului de limbă oficială pentru toate limbile naţionale, cu excepţia celei ruse.

'Strategia' a stârnit divergenţe şi în cadrul Consiliului însuşi: etnograful Valeri Tişkov nu doreşte să se facă apel la termenul de 'civilizaţie', deoarece acesta s-ar asocia, în opinia sa, cu 'şcoala neo-Toynbee'. La aceasta Viaceslav Mihailov obiectează că termenul de 'civilizaţie' nu are nimic naţionalist şi delimitează termenele 'rus' şi 'rusesc'. 'Civilizaţia rusească este o totalitate de tipuri cultural-istorice. Nu este vorba despre rusficare, ci exact de contrariul ei', afirmă şeful Consiliului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe