Noul portofel digital de identitate al Europei: Securitate sau mecanism de constrângere într-o posibilă tiranie?

(Screenshot - Offguardian.org)
D.B.
19.01.2024

Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, anunţa cu mândrie anul trecut, la începutul lunii noiembrie, pe Twitter/X, că a ajuns la un acord cu deputaţii europeni pentru a crea un "portofel european de identitate digitală", care ar permite tuturor cetăţenilor UE să aibă "o identitate electronică securizată pe toată durata vieţii lor", potrivit David Thunder via The Brownstone Institute.

Potrivit site-ului Comisiei Europene, identitatea digitală europeană poate fi utilizată pentru o gamă întreagă de tranzacţii, inclusiv pentru a furniza o identificare personală on şi offline, pentru a prezenta certificate de naştere şi certificate medicale, a deschide un cont bancar, a depune declaraţii fiscale, pentru a te înscrie la o universitate, a stoca o reţetă medicală, a închiria o maşină sau pentru a se caza la un hotel.

Portofelul de identitate digitală al UE - lesa electronică cu care Bruxelles-ul vrea să controleze cetăţenii

Mai multe persoane, printre care şi europarlamentarul olandez Rob Roos, şi-au exprimat îngrijorarea că o identitate digitală centralizată ar putea pune în pericol dreptul la viaţa privată şi la mobilitate al europenilor.

O scrisoare semnată de peste 500 de "experţi în securitate cibernetică, cercetători şi organizaţii ale societăţii civile din întreaga lume" avertizează că reglementările propuse privind ID-ul digital vor reduce mai degrabă decât să îmbunătăţească securitatea digitală a cetăţenilor.

Însă unul dintre principalii săi arhitecţi, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, susţine că "portofelul are cel mai înalt nivel de securitate şi confidenţialitate", în timp ce preşedintele UE, Ursula von der Leyen, insistă asupra faptului că aceasta este "o tehnologie în care putem controla noi înşine ce date sunt folosite şi cum". Aşadar, fie criticii supraestimează preocupările legate de libertatea civilă şi de confidenţialitate, fie apărătorii tehnologiei le minimalizează. Nu se poate ca ambele să aibă dreptate.

ONU şi Bill Gates lansează planurile "50in5" pentru infrastructura digitală globală

În teorie, un ID digital european universal ar putea fi programat în permanenţă în aşa fel încât cetăţeanul să aibă control deplin asupra părţilor din "portofelul său digital" pe care le împărtăşeşte la un moment dat şi asupra celor pe care nu le împărtăşeşte. Am putea avea puţine motive de îngrijorare dacă un ID digital european ar fi programat acum şi pentru totdeauna de către persoane care iau în serios viaţa privată şi care nu ar fi înclinate să exploateze tehnologia pe care o au la îndemână pentru a "împinge" - sau chiar pentru a-i "împinge" - pe cetăţeni să se conformeze politicilor lor privind controlul bolilor, nediscriminarea, propaganda de război sau schimbările climatice.

Dar, în practică, ar fi extrem de naiv să presupunem că un document de identitate digital programabil la nivel european, controlat de o birocraţie centralizată, nu va fi, mai devreme sau mai târziu, exploatat pentru a "împinge" oamenii să se conformeze politicilor care se întâmplă să fie favorizate de "puterea de drept".

Şi nu este nevoie de o imaginaţie debordantă pentru a vedea în ce fel ar putea fi folosită o identitate digitală europeană pentru a eroda egalitatea şi libertatea europenilor, deoarece aceleaşi persoane care reprezintă imaginea publică a acestei iniţiative de identitate digitală au fost cele care au pus în mişcare cel mai răspândit sistem de supraveghere biologică din istoria Europei, respectiv aşa-numitele "certificate digitale Covid".

BCE pune bazele unui euro digital. Unii economişti avertizează în privinţa unui control guvernamental de tip “Big Brother”

Funcţionarea certificatelor digitale Covid, care a fost aprobată atât de Comisia Europeană (aceeaşi care acum face presiuni pentru un sistem de identificare digitală), cât şi de Parlamentul European, ne poate da o idee destul de clară despre utilizările pe care tehnocraţii europeni sunt susceptibili de a le da unui sistem de identificare digitală, dacă li se va da ocazia.

Certificatul digital Covid a fost folosit pentru a obliga cetăţenii care nu au făcut un vaccin anti-Covid într-o anumită perioadă de timp să facă un test Covid costisitor şi incomod de fiecare dată când trec o frontieră europeană şi a fost folosit chiar pentru a refuza intrarea cetăţenilor nevaccinaţi în locurile culturale şi de recreere din Europa. Cu alte cuvinte, certificatul digital Covid a servit drept mecanism de constrângere a cetăţenilor să îşi injecteze un anumit medicament în sânge şi a creat o societate cu două niveluri, în care cei nevaccinaţi au fost trataţi ca o nouă subclasă socială şi politică.

Represiunea elitei asupra libertăţii de exprimare la nivel mondial se intensifică

Acum, imaginaţi-vă dacă un certificat digital european controlat la nivel central ar fi oferit tuturor cetăţenilor europeni ca instrument de acces la o gamă largă de servicii, de la servicii bancare, călătorii cu avionul şi sejururi la hotel până la închirieri de maşini, acces la locuri de recreere şi acces la servicii digitale online. Iniţial, se presupune că certificatul ar fi opţional, iar cetăţenii ar putea folosi alte metode de validare a identităţii lor. Apoi, sub pretextul îmbunătăţirii "securităţii" cetăţenilor, certificatul ar putea deveni obligatoriu pentru un număr tot mai mare de tranzacţii.

Următorul pas ar fi extinderea treptată a informaţiilor conţinute în certificat şi utilizarea acestuia ca modalitate de a refuza sau aproba accesul cetăţenilor la anumite servicii în funcţie de obiceiurile lor de consum, de starea lor de vaccinare sau de scorul lor de "credit social". Desigur, nu putem fi 100% siguri că acest lucru se va întâmpla. Dar recenta punere în aplicare a apartheidului vaccinurilor în Europa ar trebui să ne dezamăgească de orice iluzie că liderii politici europeni sunt angajaţi să respecte şi să apere libertăţile noastre civile sau accesul nostru egal la facilităţi şi servicii publice.

Politicieni precum Thierry Breton şi Ursula von der Leyen, precum şi acei europarlamentari şi guverne ale statelor membre care i-au încurajat în timpul pandemiei, au fost pregătiţi să trateze cetăţenii ca pe nişte vite sau vectori de boli care trebuie vaccinaţi şi testaţi în masă, fără să ţină cont de istoricul medical personal şi de factorii de risc. Este cu siguranţă doar o chestiune de timp până când oameni cu un astfel de dispreţ pentru libertatea individuală vor fi înclinaţi să profite de o tehnologie precum o identitate digitală universală ca o pârghie pentru a controla alegerile private ale oamenilor în vederea promovării propriilor cariere şi a obiectivelor politice.

Un futurist şi autor israelian susţine că inteligenţa artificială va "scrie în curând o nouă Biblie"

Destul de mulţi cetăţeni au spus "nu" unui vaccin experimental şi destul de mulţi cetăţeni încă pun sub semnul întrebării raţiunea ştiinţifică şi politică de a impune taxe împovărătoare pe carbon, de a expropria cu forţa terenurile agricole pe baza directivelor privind clima, de a trăi în "oraşe de 15 minute", de a face loc ideologiei transsexualilor în spitalele şi sălile de clasă sau de a se abţine de la ceea ce puterea consideră a fi un "discurs al urii".

Ce metodă mai bună de a determina publicul să se conformeze unor politici şi legi publice nepopulare sau controversate decât să recompenseze conformarea prin mobilitate sporită şi acces sporit la facilităţi şi servicii sociale şi să pedepsească nerespectarea prin mobilitate redusă şi acces redus la servicii şi facilităţi? Nu este exact ceea ce a făcut certificatul digital Covid, o creaţie a aceleiaşi Comisii?

Şeful Serviciului de sănătate publică din Florida avertizează: Vaccinurile pe bază de ARNm împotriva COVID-19 nu sunt adecvate pentru om

În mod evident, susţinătorii unei identităţi digitale europene vor susţine în mod public că sunt interesaţi doar de promovarea securităţii tranzacţiilor noastre şi de protejarea vieţii noastre private. Dar, din moment ce aceştia sunt aceiaşi oameni care îndrăznesc să afirme că segregarea medicală şi coerciţia prin intermediul paşapoartelor cu vaccinuri "ne întăresc (spiritul) unei Europe deschise, o Europa fără bariere", asigurările lor privind viaţa privată şi libertăţile cetăţenilor nu au nicio credibilitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor