O altă sinucidere printre orfani. Un tânăr dintr-un centru de plasament s-a aruncat de pe bloc

Privaţi de iubirea părinţilor şi despărţiţi adesea de asistenţii maternali care le-au oferit afecţiune, mulţi copii insituţionalizaţi cad în depresie şi disperare. Recent, în rândurile acestora s-au înregistrat două sinucideri.
.
. (Photos.com)

La scurt timp după ce Cristina, o adolescentă de 14 ani, şi-a pus capăt zilelor pe motiv că nu a fost lăsată să se întoarcă la familia care a crescut-o de la 7 luni, un alt tânăr, prieten cu fata, s-a sinucis, aruncându-se de pe un bloc.

"Suferinţa din sufletul meu nu o poate calma nimeni. Aşa că preţuiţi viaţa pentru că e una singură. ..Va pup. . Adio", sunt ultimele cuvinte postate pe Facebook de adolescentul de 19 ani. Acesta locuia într-un alt apartament de tip familial al Protecţiei Copilului Dolj, relatează evz.ro

Înainte de a se sinucide, Nicolae Cristea a lăsat un mesaj şi despre Cristina, copila care s-a spânzurat de supărare că a fost luată de lângă familia care a crescut-o timp de 11 ani şi dusă înapoi în centrul de plasament: "Ne rămâi o pers importantă în inimile noastre. Şi de acolo de unde eşti sigur te uiţi la noi. Cristina nu eşti singură..."

Potrivit ziaruldeconstanta.ro, incidentul s-a produs sâmbătă seara în cartierul craiovean Craioviţa Nouă. Poliţiştii şi o ambulanţă au fost anunţaţi prin numărul de urgenţă 112 că o persoană a căzut de pe un bloc aflat în construcţie. Oamenii legii, dar şi un echipaj medical de prim ajutor au ajuns la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru tânăr, care se zdrobise la impactul cu solul.

Protecţia Copilului Dolj a fost înştiinţată de tragedie de către poliţie.

Potrivit unei vecine de apartament a fetei care s-a sinucis, colegele din apartamentul social în care locuia Cristina, sunt la psihiatrie, au făcut depresie.

"Ce-aţi făcut cu aceşti copii, Protecţia copilului? Trebuia să-i protejaţi, nu? Aşa îi protejaţi? Trebuie să-i protejăm noi de voi! Nu aveţi frică de Dumnezeu?", a scris vecina de apartament a fetei care s-a sinucis.

Amintim în contex că, după moartea Cristinei, problema copiilor orfani luaţi de lângă asistenţii maternali care îi au în îngrijire şi duşi în centre de plasament, pe motivul lipsei de fonduri, a fost adusă inclusiv în atenţia premierului Cioloş şi a ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ana Costea.

"20% dintre copii ajung în centrele de plasament venind din asistenţă maternală" şi "într-un an şi jumătate, au fost internaţi în secţii de psihiatrie aproximativ 10% dintre copiii aflaţi în centrele de plasament. Durata medie de spitalizare pe un copil a fost de 13 zile", arată în scrisoarea adresată guvernanţilor, Georgiana Pascu, manager de program la Centrul de Resurse Juridice.

"Doamnă ministru, domnule prim ministru, realizaţi, vă rog, câţi copii sunt în pericol de a fi găsiţi spânzuraţi? 3.369", concluzionează specialista.

Scrisoarea în care Georgiana Pascu semnalează problemele din sistem poate fi citită aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne