O anchetă a Agenţiei de spionaj intern a Canadei confirmă: China a intervenit în ultimele două alegeri

(Captură ecran)

Agenţia de spionaj intern canadiană a ajuns la concluzia că China a intervenit în ultimele două alegeri, a declarat luni o anchetă oficială, cea mai fermă confirmare de până acum a suspiciunii privind amestecul chinez pe scena politică a Canadei, transmite Reuters.

Partidul Liberal al premierului Justin Trudeau a câştigat ambele alegeri, organizate în 2019 şi 2021. Sub presiunea legislatorilor din opoziţie, nemulţumiţi de relatările din presă privind posibilul rol al Chinei, Trudeau a înfiinţat o comisie menită să ancheteze eventualele interferenţe străine.

Astfel, comisiei i-a fost prezentat luni un diapozitiv care conţine un extras dintr-o informare din februarie 2023 a Serviciului canadian de informaţii de securitate (CSIS).

"Ştim că RPC (Republica Populară Chineză) a intervenit în mod clandestin şi înşelător atât în alegerile din 2019, cât şi în cele din 2021. În ambele cazuri, aceste activităţi FI (interferenţă străină) au fost de natură pragmatică şi s-au concentrat în primul rând pe sprijinirea celor consideraţi a fi fie 'pro-RPC', fie 'neutri' în probleme de interes pentru guvernul RPC", se arată în document.

Existenţa evaluării fusese raportată anterior de Global News. China însă neagă că intervine în politica statului canadian.

Erin O'Toole, care a condus conservatorii în timpul campaniei din 2021, a estimat că interferenţa chineză a costat partidul său până la nouă locuri, dar a adăugat că nu a schimbat cursul alegerilor.

"Actorii de stat sunt capabili să efectueze cu succes ingerinţe străine în Canada, deoarece există puţine consecinţe juridice sau politice. Prin urmare, FI este un risc scăzut şi o recompensă mare", se arată în evaluarea CSIS.

Analiştii serviciilor de informaţii şi conservatorii spun că guvernul lui Trudeau nu a făcut suficient pentru a combate interferenţele chineze. Trudeau urmează să depună miercuri mărturie în faţa comisiei.

Conservatorii, care, în general, adoptă o poziţie mai dură faţă de China decât liberalii, au făcut campanie în 2021 pe o platformă care a condamnat tratamentul aplicat de Beijing minorităţii sale uigure şi au promis să interzică accesul gigantului chinez de telefonie mobilă Huawei la reţeaua 5G.

Un legislator al minorităţii de stânga Noii Democraţi a declarat, în cadrul anchetei, că odată ce a început să critice politica Beijingului în Hong Kong, invitaţiile la evenimentele organizate de comunitatea etnică chineză influentă din punct de vedere politic au început să se reducă.

Potrivit recensământului oficial din 2021, în Canada trăiesc aproximativ 1,7 milioane de persoane de origine chineză, adică puţin sub 5% din totalul populaţiei.

Ambasada Chinei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la declaraţia CSIS.

Anul trecut, Canada a declarat că un legislator conservator cu familia în Hong Kong a fost vizat într-o operaţiune de dezinformare online şi a dat afară un diplomat chinez de rang înalt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe