O anchetă canadiană găseşte dovezi de amestec străin în alegeri, dar rezultatele nu au fost afectate. China, în vizor

Xi Jinping şi Justin Trudeau (YouTube Screenshot)
Redacţia
04.05.2024

O anchetă oficială a găsit dovezi de ingerinţă străină în ultimele două alegeri federale din Canada, dar că rezultatul voturilor nu a fost afectat, iar sistemul electoral a fost solid, potrivit concluziilor iniţiale publicate vineri.

Constatările din raportul interimar confirmă afirmaţia lui Trudeau că China a încercat să se amestece în alegeri, dar rezultatele nu au fost afectate. Comisia îşi va publica raportul final până la sfârşitul acestui an. Beijingul a negat în mod repetat orice amestec, potrivit Reuters.

"Acte de interferenţă străină au avut loc în timpul ultimelor două alegeri generale federale, dar acestea nu au subminat integritatea sistemului nostru electoral", a declarat comisarul Marie-Josée Hogue, care conduce ancheta publică independentă.

Comisia pentru interferenţe străine a fost înfiinţată anul trecut de guvernul premierului Justin Trudeau, la presiunea legislatorilor din opoziţie nemulţumiţi de relatările din presă privind un posibil rol al Chinei în alegeri. Comisia este însărcinată să investigheze acuzaţiile de interferenţă străină în alegerile din 2019 şi 2021.

"Sistemul nostru rămâne solid. Alegătorii au putut să voteze, voturile lor au fost înregistrate şi numărate în mod corespunzător şi nu există nimic care să sugereze că a existat vreun fel de interferenţă în această privinţă", a declarat Hogue într-un comunicat.

"Cu toate acestea, actele de interferenţă care au avut loc sunt o pată pe procesul nostru electoral şi au avut un impact asupra procesului care a condus la votul propriu-zis", a mai spus ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor