O capsulă în care ar fi gaz sarin a fost găsit în regiunea Briansk, din vestul Rusiei

Epoch Times România
09.04.2012

Serviciile ruse de securitate au anunţat luni că o capsulă în care ar fi gaz sarin a fost descoperită în regiunea Briansk, din vestul ţării.

Presa locală a scris în weekend că un grup de locuitori din Briansk au dus sâmbătă o capsulă pe care scria "Sarin" la un centru de strângere a fierului vechi. Capsula ar fi fost pusă într-o cutie sigilată.

"Obiectul a fost confiscat de poliţie, situaţia este sub control", a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor regionale de securitate din Briansk.

În prezent se fac teste pentru a stabili dacă respectiva capsulă conţine într-adevăr agentul chimic periculos sau nu.

Oficialul a refuzat să dezvăluie de unde provine capsula.

În regiunea Briansk se află un centru de distrugere a armelor chimice, unde au fost depozitate bombe chimice ale aviaţiei ruse.

Sarinul este un lichid incolor şi inodor, de circa 500 de ori mai otrăvitor decât cianida. Substanţa a fost interzisă prin Convenţia privind armele chimice din 1993. Printre ţările care au deţinut sarin se numără Rusia, SUA, Irak şi Libia.

O sectă niponă a folosit în 1995 gaz sarin pentru un atentat soldat cu 12 morţi şi 5.000 de răniţi. Alte atacuri au fost comise cu antrax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor