O lovitură aeriană israeliană a ucis două persoane în capitala siriană Damasc

O lovitură aeriană israeliană a lovit o clădire rezidenţială din capitala siriană Damasc, provocând moartea a două persoane, 21 februarie 2024
O lovitură aeriană israeliană a lovit o clădire rezidenţială din capitala siriană Damasc, provocând moartea a două persoane, 21 februarie 2024 (Youtube - captură ecran)

O lovitură aeriană israeliană a lovit miercuri o clădire rezidenţială din cartierul Kafr Sousa din capitala siriană Damasc, provocând moartea a doua persoane, au anunţat presa de stat siriană şi o sursă de securitate, potrivit AP.

O sursă militară citată de televiziunea de stat siriană a declarat că lovitura de la aproximativ 9:40 a.m. (06:40 GMT) a rănit un număr de alte persoane, identificând morţii ca fiind civili.

Imagini publicate de mass-media de stat siriană au arătat partea carbonizată a unei clădiri cu mai multe etaje. Sursa de securitate a declarat că "atacul nu şi-a atins obiectivele".

Cartierul găzduieşte clădiri rezidenţiale, şcoli şi centre culturale iraniene şi se află în apropierea unui complex mare, puternic păzit, folosit de agenţiile de securitate. Cartierul a fost lovit şi în februarie 2023, într-un atac israelian în care au murit experţi militari iranieni.

Martorii au auzit mai multe explozii succesive. Deflagraţiile i-au speriat pe copiii de la o şcoală din apropiere, iar ambulanţele s-au grăbit să ajungă în zonă, au declarat martorii pentru Reuters.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene.

Reţeaua semi-oficială iraniană Student News Network a declarat că niciun cetăţean iranian nu a fost ucis în atac.

Miercuri după-amiază, un martor a auzit o altă explozie puternică în capitală, care a zguduit ferestrele caselor. Postul local sirian Sham FM a declarat că mai multe explozii au fost auzite în capitală, fără a preciza cauza.

Iranul a fost unul dintre principalii susţinători ai preşedintelui Bashar al-Assad în timpul conflictului din Siria, care durează de aproape 12 ani. Sprijinul său pentru Damasc şi grupul libanez Hezbollah a atras lovituri aeriene israeliene regulate menite să limiteze puterea militară extrateritorială a Teheranului.

Aceste lovituri s-au intensificat odată cu creşterea tensiunilor regionale de la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, mai mult de o jumătate de duzină de ofiţeri ai Gărzilor Revoluţionare iraniene fiind ucişi în presupuse lovituri israeliene asupra Siriei din decembrie.

Ca urmare, Gărzile au redus desfăşurarea ofiţerilor lor superiori în Siria şi au planificat să se bazeze mai mult pe miliţiile şiite aliate pentru a-şi păstra influenţa în această ţară, au declarat la începutul acestei luni surse familiare cu această chestiune.

Iranul, un susţinător al Hamas, a căutat să rămână în afara conflictului propriu-zis, chiar dacă sprijină grupurile care au intrat în luptă din Liban, Yemen, Irak şi Siria - aşa-numita "Axă a Rezistenţei", care este ostilă intereselor israeliene şi americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe