O lovitură israeliană în Siria a vizat de fapt Iranul

Fotografie publicată de agenţia de ştiri SANA, arătând rezultatul bombardamentelor israeliene în Damasc, Siria (AP Photo/SANA)
Zachary Stieber
07.05.2013

BEIRUT - Din punctul de vedere al Israelului, atacurile sale aeriene lângă Damasc au vizat mai mult Iranul decât Siria: transportul Teheranului de rachete ghidate distruse în atacurile din week-end ar fi reprezentat o ameninţare puternică dacă armele ar fi ajuns la reprezentantul iranian în Liban, Hezbollah.

În timp ce Israelul spune că nu are niciun interes să se implice în războiul civil sirian, acesta s-ar putea să fie tras în conflict dacă protectorii iranieni ai liderului sirian Bashar Assad continuă să folosească teritoriul sirian pentru a livra arme pentru Hezbollah.

Lovituri israeliene repetate vor atrage aproape sigur represalii siriene, ducând la un scenariu de coşmar în care Israelul se va găsi într-o încurcătură cu rebeli jihadisti, ură sectară şi arme chimice.

Pentru Occident, situaţia oferă încă un argument convingător că războiul sirian trebuie cumva încheiat.

De când a început revolta din Siria în martie 2011, Israelul a evitat cu atenţie să ţină cu vreuna dintre părţi.

În acelaşi timp, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a enunţat în mod repetat mai multe linii roşii care ar putea declanşa o intervenţie militară israeliană, inclusiv livrarea de arme către Hezbollah, "care ar schimba situaţia".

Primul test al acestei politici a avut loc în ianuarie, când un atac aerian israelian în Siria a distrus un transport de rachete anti-aeriene perfecţionate trimise către Hezbollah, potrivit oficialilor americani.

Israelul şi Hezbollah au luptat într-un război neconcludent timp de câteva luni în 2006 şi sunt duşmani înverşunaţi.

Când serviciile secrete israeliene au descoperit săptămâna trecută că rachete sofisticate iraniene Fateh-110 au intrat în Siria, armata s-a pregătit pentru a lovi din nou.

Deşi Israelul nu a confirmat oficial operaţiunea, un oficial a declarat că un prim atac aerian asupra unui aeroport din Damasc de vineri dimineaţa a distrus cea mai mare parte a transportului, în timp ce o serie de atacuri aeriene ulterioare de duminică, asupra unor locuri din apropiere, au distrus şi restul rachetelor. Oficialul a vorbit cu condiţia anonimatului, deoarece el nu a fost autorizat să discuta despre o misiune militară sub acoperire.

Locuitorii din Damasc au spus că au simţit şi au auzit mai multe explozii uriaşe duminică, înainte de ivirea zorilor. Radwan Midani, un asistent în vârstă de 25 de ani, a spus că "a văzut cum cerul s-a luminat deodată."

Midani şi alte persoane din capitala Siriei au spus că sunt mult mai preocupaţi de haoticele atacuri cu mortiere ale rebelilor în zona lor decât de loviturile israeliene.

Armele rebelilor sunt mai puţin precise decât rachetele israeliene, a declarat Fadi, un om de afaceri în vârstă de 29 de ani, care a refuzat să îşi dea numele de familie de teama unor repercusiuni pentru că a vorbit cu mass-media străină.

Deşi este puţin preocupat de loviturile israeliene, el a spus într-un interviu telefonic că "este dezgustător faptul că israelienii nu iau în serios suveranitatea ţării [Siriei]".

Regimul lui Assad a încercat să-i înfăţişeze pe rebeli ca trădători angajaţi într-o conspiraţie condusă de străini. Oficialii sirieni şi-au intensificat aceste afirmaţii după atacurile de duminică, declarând că opoziţia cooperează cu Israelul.

Atacurile israeliene reprezintă o problemă pentru cei care încearcă să-l răstoarne pe Assad deoarece sirienii obişnuiţi ar putea fi convinşi că există ceva adevăr în afirmaţiile regimului, a declarat Elizabeth O'Bagy de la Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de experţi de la Washington.

"Ideea unei conspiraţii între Israel şi opoziţie devine din ce în ce mai reală", a susţinut ea.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului, un grup anti-regim cu sediul în Marea Britanie, a declarat că cel puţin 42 de soldaţi sirieni au fost ucişi în lovitura de duminică, citând informaţii de la spitalele militare.

Guvernul sirian nu a făcut public numărul celor morţi, dar mass-media siriană de stat a raportat victime în lovitura de duminică, al treilea atac israelian în Siria în acest an.

Siria şi Iranul au făcut aluzie la unele represalii, deşi nu au întreprins nicio acţiune luni şi retorica oficială a fost relativ uşoară. De asemenea, nu au existat rapoarte noi despre atacurile aeriene israeliene din Siria.

Ministrul iranian de Externe, Ali Akbar Salehi, a avertizat că Israelul se "joacă cu focul" din cauza atacurilor din week-end, ceea ce sugerează că reprezentanţii săi, cum ar fi Hezbollah, ar putea lansa atacuri ca represalii.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi-a exprimat luni îngrijorarea, vorbind prin telefon cu omologul său sirian, Walid al-Moallem. Ministerul rus de Externe a declarat că Lavrov a apelat la moderaţie şi a subliniat necesitatea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Siriei.

În lansarea acestor atacuri, Israelul a pariat că Assad şi aliaţii săi Iranul şi Hezbollah nu doresc să deschidă un nou front de luptă în timp ce sunt preocupaţi de supravieţuirea regimului său.

Israelul a acţionat rapid pentru a reduce tensiunile. Ca o dovadă că situaţia a intrat în normal, Netanyahu a călătorit luni în China efectuând o vizită programată anterior.

Tzachi Hanegbi, parlamentar din Partidul Likud al lui Netanyahu, care este apropiat de prim-ministru, a declarat că Israelul încearcă să evite "escaladarea tensiunilor cu Siria."

"Dacă există activitate, atunci ea vizează doar Hezbollah şi nu regimul sirian", a declarat el pentru Israel Radio.

În timpul războiului din 2006, declanşat de un raid transfrontalier mortale al celor de la Hezbollah, grupul militant a lansat aproximativ 4 000 de rachete în Israel.

Israelul consideră că Hezbollah şi-a umplut din nou arsenalul cu zeci de mii de rachete - cu toate că nu sunt dirijate, unele plasează Tel Aviv în raza de acţiune.

Rachetele distruse în week-end ar fi reprezentat o ameninţare majoră, susţin oficialii israelieni.

Fateh-110 au sisteme avansate de orientare, care le permite să călătorească până la 300 km cu o mare precizie. Propulsorul cu combustibil solid le permite să fie lansate într-un termen scurt, ceea ce le face greu de detectat şi neutralizat.

Israelul a identificat o serie de alte sisteme de arme drept elemente care schimbă situaţia şi care nu trebuie să ajungă în mâinile Hezbollah, inclusiv arme chimice, rachete de fabricaţie rusească Yakhont - care pot fi trase de la sol şi pot distruge navele de pe mare - şi rachete anti-aeriene ruseşti SA-17. Atacul aerian israelian din ianuarie se crede că a distrus un transport de SA-17.

Siria are deja SA-17, dar nu este clar dacă Israelul a pătruns apărarea aeriană a Siriei în recentele sale atacuri aeriene, nici dacă a lansat rachetele din spaţiul aerian libanez sau israelian.

Deşi Israelul a încercat să lege evenimentele din ultimele zile strict de conflictul său cu Hezbollah, loviturile aeriene au afectat rivalitatea majoră a Israelului cu vechiul său inamic Iranul.

Alon Liel, fost diplomat israelian implicat în discuţii secrete anterioare cu Siria, a declarat că atacurile aeriene israeliene au fost un mesaj pentru Iran, nu Siria. "Noi nu dorim ca Iranul să controleze zona", a spus el.

Cu toate acestea, toate părţile au motive puternice să împiedice o escaladare a tensiunilor.

Israelul este deja preocupat de încercarea de a opri presupusul program nuclear al Iranului şi în acelaşi timp de control asupra militanţilor Hamas din Gaza, jihadiştilor din Sinai, Egipt şi a Hezbollah în nord.

Armata siriană, deşi este mult mai slabă decât cea a Israelului, are totuşi rachete avansate, o forţă aeriană şi arme chimice. Diverse grupuri militante care luptă împotriva lui Assad, inclusiv jihadişti susţinuţi de Al-Qaeda, ar putea intra şi ele în luptă şi întoarce armele împotriva Israelului.

Aram Nerguizian, analist la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington, a declarat că el crede că Hezbollah nu vrea să se implice într-un război cu Israelul pentru că asta ar submina eforturile miliţiei de a încerca să salveze regimul sirian.

Continuarea regimului lui Assad este văzută ca vitală pentru supravieţuirea Hezbollah, în parte pentru că Siria a fost locul pe unde armele iraniene au tranzitat pentru a ajunge la Hezbollah.

Hezbollah este din ce în ce mai implicat în războiul civil sirian, trimiţând forţe pentru a lupta împotriva rebelilor sirieni. Cu toate acestea, dacă Hezbollah va dori să se răzbune pentru atacul aerian israelian, grupul ar trebui să folosească o parte din forţele sale din Siria.

Israel "şi-a asumat un risc calculat că Iranul şi Hezbollah sunt angajate în Siria", a spus Nerguizian. Hezbollah nu a comentat atacurile aeriene israeliene din week-end, o altă indicaţie a faptului că miliţia ar avea unele rezerve.

Cele mai recente tensiuni au loc tocmai când Washingtonul se gândeşte cum să răspundă la informaţiile că regimul sirian ar fi folosit arme chimice în războiul civil. Preşedintele Barack Obama a descris utilizarea unor astfel de arme ca o "linie roşie", iar administraţia îşi cântăreşte opţiunile.

Casa Albă a afirmat luni că este foarte posibil ca regimul, şi nu opoziţia rebelă, să fi fost în spatele folosirii armelor chimice în Siria.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a vorbit după ce un membru al unei comisii a ONU care investighează presupusele crime de război şi alte abuzuri în Siria a declarat că au existat indicii că rebelii, nu regimul, au folosit gaz sarin.

Comisia s-a distanţat ulterior de afirmaţiile Carlei del Ponte, spunând că nu are nicio dovadă concludentă cu privire la presupusa folosire de sarin.

Casa Albă nu a comentat direct loviturile aeriene ale Israelului, dar Carney a declarat că Israelul are dreptul să se apere.

Un oficial american a declarat că administraţia Obama nu vede un atac al Israelului drept o creştere a diviziunilor sau o forţare a mâinii preşedintelui.

Nicio decizie nu a fost luată cu privire la înarmarea grupurilor rebele, iar acţiunile Israelului nu influenţează momentul când o astfel de decizie va fi luată, a declarat oficialul, care nu a fost autorizat să vorbească despre dezbaterile de securitate şi a vorbit cu condiţia anonimatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor