Obama a provocat o polemică la Varşovia după ce a numit lagărele naziste "poloneze"

Preşedintele american, Barack Obama. (Chip Somodevilla/Getty Images)
Epoch Times România
30.05.2012

Preşedintele american Barack Obama a provocat o polemică în Polonia, după ce a descris lagărele naziste de exterminare drept "poloneze", relatează BBC News.

El a făcut această declaraţie la o ceremonie în cadrul căreia i-a acordat post-mortem medalia prezidenţială a libertăţii polonezului Jan Karski.

Casa Albă a precizat că Obama a "greşit" şi şi-a exprimat regretul pentru comentarii, însă polonezii vor ca liderul american să îşi ceară scuze oficial. Premierul Donald Tusk a spus că vrea mai mult decât transmiterea regretului, în timp ce ministrul de externe Radoslaw Sikorski a fost mai ferm. "Casa Albă îşi va cere scuze pentru această greşeală scandaloasă", a scris el pe Twitter.

Polonezii au suferit de pe urma ocupaţiei naziste din timpul celui de al Doilea Război Mondial şi resping orice responsabilirare pentru crimele naziste. Ei sunt foarte sensibili în special la legăturile dintre ţara lor şi Holocaust.

Ani la rând, polonezii au obiectat faţă de orice descriere a lagărelor naziste de exterminare drept "poloneze", pentru că asta ar indica implicarea ţării în uciderea a milioane de evrei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor