Obama invită 5 lideri europeni pentru a discuta despre Rusia. Moscova nemulţumită

La o zi după ce SUA a activat un scut antirachetă în România, preşedintele american Barack Obama a invitat 5 lideri europeni la un mini-summit, al cărui principal subiect de discuţie este Rusia.
Barack Obama
Barack Obama (Alex Wong/Getty Images)

Preşedintele Obama i-a primit vineri la Washington pe liderii din Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia şi Islanda pentru a discuta despre mai multe chestiune presante, cel mai important subiect al discuţiilor fiind Rusia.

După anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, vecinii Rusiei au devenit tot mai îngrijoraţi în legătură cu ceea ce ei percep a fi agresiunea rusească.

Întâlnirea serveşte şi ca un mijloc prin care Administraţia Obama îşi manifestă sprijinul acordat aliaţilor săi.

“Este modalitatea prin care SUA semnalează faptul că este foarte implicată atunci când vine vorba de securitatea regiunii şi vom discuta despre paşii pe care va trebui să îi facem împreună pentru a îmbunătăţi situaţia”, a declarat Charles Kupchan, director al Administraţiei Obama pe probleme europene.

Rusia condamnă, de asemenea, activarea scutului antirachetă din România, susţinând că acest lucru duce la creşterea riscului unui război nuclear, conform New York Times.

SUA susţine că sistemul urmăreşte să protejeze statele NATO împotriva unor naţiuni duşmane, precum Iranul, şi că nu are legătură cu Rusia.

Ministerul rus de Externe a declarat că nu crede explicaţiile oferite de SUA, adăugând că vede acţiunile distructive ale americanilor şi ale aliaţilor lor legate de scutul antirachetă ca o ameninţare directă pentru securitatea globală şi regională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe