Obama: Nu va exista niciun război între NATO şi Rusia

Barack Obama, 3 noiembbrie 2013
Barack Obama, 3 noiembbrie 2013 (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)

Preşedintele american, Barack Obama, a exclus posibilitatea unei confruntări militare între Rusia şi NATO din cauza crizei din Ucraina, potrivit unui interviu publicat luni de CBS.

Întrebat dacă ar fi posibilă izbucnirea unei confruntări militare între Rusia, Ucraina şi NATO, Obama a respins acest scenariu, sugerând că Rusia s-ar îndrepta într-o ”direcţie mai bună”.

”Nu, nu cred că va avea loc o confruntare militară între NATO şi Rusia, chiar dacă am muncit foarte mult pentru a reasigura că Articolul 5 al tratatului NATO înseamnă ceea ce spune”, a afirmat Obama.

”Am venit să ajutăm şi să sprijinim, aşa că dacă te pui cu o ţară NATO, atunci va avea loc o confruntare militară. Iar Putin înţelege asta. Dar eu cred că există posibilitatea ca Rusia să se îndrepte către o direcţie mai bună”, a continuat acesta.

Obama a mai vorbit şi despre negocierile privitoare la comerţul cu gaze dintre Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană de săptămâna trecută, despre care susţine că se vor dovedi favorabile unui acord politic în criza din Ucraina.

”Astăzi a fost anunţat un acord potrivit căruia, de fapt, gazul rus va fi vândut în continuare Ucrainei. Aşa că ei nu vor îngheţa iarna aceasta”, a concluzionat Obama.

Potrivit acordului preliminar, Rusia şi Ucraina ar putea semna documentele ”pachetului de iarnă” privind furnizarea gazului rus către Ucraina. Livrările s-ar putea ridica la 5 miliarde de metri cubi de gaze la un preţ de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, într-o perioadă de jumătate de an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe