Oficial israelian: expert nuclear iranian cere azil in Israel

Un oficial israelian sustine ca un savant iranian cu legaturi cu programul nuclear iranian a cerut azil politic in Israel.

Ayoub Kara, ministru adjnct israelian, a declarat sambata, 24 aprilie, ca savantul iranian se afla intr-o tara “prietena” cu Israelul unde asteapta decizia asupra cererii sale pentru azil.

Kara nu a identificat savantul sau tara. El a declarat ca Israelul va face tot ce poate pentru a-i ajuta pe cei care doresc sa inlature ceea ce el a numit o amenintare strategica si nucleara a Iranului.

Israelul, Statele Unite si alte natiuni occidentale acuza Iranul ca incearca sa dezvolte arme nucleare. Iranul sustine ca programul sau nuclear este pasnic, desi este ciudat ca o tara care se afla pe locul al cincilea pe lista exportatorilor de titei sa urmeze un program nuclear atit de controversat.

Washington Post ii citeaza pe oficialii americani care afirma ca un numar tot mai mare de experti nucleari iranieni fug din tara sau furnizeaza informatii occidentului despre programul nuclear iranian.

Intr-un raport publicat duminica, ziarul a citat fosti si actuali oficiali din Statele Unite si Europa afirmand ca unele dintre cele mai semnificative materiale noi au provenit de la savanti si alte persoane cu acces la programele militare iraniene.

Washington Post sustine ca oficialii americani au recunoscut ca fizicianul nuclear iranian Shahram Amiri a fugit in Occident dupa ce a disparut in timpul unui pelerinaj in Arabia Saudita in iunie 2009.

Israelul considera ca un Iran inarmat nuclear ar fi o amenintare pentru existenta sa deoarece liderii iraieni au cerut distrugerea Israelului in repetate rinduri. Israelul este considerat singurul stat inarmat nuclear din regiune, dar care refuza sa confirme sau sa nege ca ar detine un arsenal nuclear.

Fostul tehnician nuclear israelian Mordechai Vanunu a facut apel la presedintele american Barack Obama pentru a-l elibera dintr-o inchisoare israeliana din moment ce doreste sa scape lumea de arme nucleare.

Fostul informator si-a ispasit sentinta de 18 ani in inchisoare pentru furnizarea de informatii secrete despre capacitatea nucleara a Israelului ziarului londonez Sunday Times in 1986.

Israelul inca il opreste pe Vanunu sa discute cu presa straina si alte persoane ca o conditie pentru eliberarea sa din inchisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe