Oficialii americani avertizează Israelul să manifeste reţinere în ofensiva contra HAMAS

Obuzele israeliene lovesc sudul Libanului după tirurile cu rachete Hezbollah
Obuzele israeliene lovesc sudul Libanului după tirurile cu rachete Hezbollah (Youtube - screenshot)

Pe măsură ce Israelul se pregăteşte pentru o temută ofensivă terestră în Gaza, oficialii de rang înalt din administraţia Biden îşi avertizează omologii israelieni să manifeste reţinere şi să evite un număr masiv de victime civile şi o catastrofă umanitară care ar putea întoarce opinia publică mondială împotriva statului evreu, conform a doi oficiali americani actuali şi unui fost oficial american.

Preşedintele Joe Biden a fost vocal în ceea ce priveşte dreptul Israelului de a se apăra în urma masacrului comis de Hamas, în urma căruia au murit mai mult de 1.300 de civili şi soldaţi israelieni. Remarcile sale arată că este pregătit să ofere Israelului o anumită marjă de manevră în timp ce forţele armate ale ţării bombardează Hamas de pe uscat, din aer şi de pe mare.

„Acesta a fost un act de răutate pură”, a declarat Biden marţi într-un discurs în care a prezentat atrocităţile comise de Hamas.

Cu toate acestea, în acelaşi discurs, Biden a inserat un mesaj scurt, dar semnificativ, referitor la necesitatea de a evita masacrul general pe măsură ce războiul se desfăşoară într-un teritoriu locuit de aproximativ 2 milioane de oameni, fără o rută de evacuare. Biden a spus că, într-o convorbire telefonică anterioară cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, au discutat despre modul în care democraţiile puternice, cum ar fi Israelul şi SUA, nu vizează inutil civili.

„Teroriştii vizează în mod intenţionat civili, îi ucid”, a spus el. „Noi respectăm legile războiului - legea războiului. Asta contează. Există o diferenţă.”

Ceea ce nu a spus în discursul său, dar pe care NBC News l-a confirmat ulterior, este că Biden l-a îndemnat şi pe liderul israelian să depună eforturi pentru a minimiza numărul victimelor palestiniene.

Acum, oficialii administraţiei Biden revin asupra acestui avertisment în discuţiile lor private cu omologii israelieni, au afrimat oficiali americani actuali şi foşti oficiali americani. În întâlnirile din Israel de vineri, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, le-a transmis atât lui Netanyahu, cât şi ministrului Apărării Yoav Gallant că este important să se respecte regulile internaţionale ale războiului, au declarat doi oficiali americani la curent cu mesajul lui Austin. Austin a sfătuit ca Israelul să acţioneze la un nivel moral mai înalt decât Hamas şi să evite cu atenţie producerea de victime printre civili, au adăugat aceştia.

Austin le-a transmis israelienilor că dacă se vor arunca asupra Gaza şi numărul victimelor civile va creşte, atenţia lumii ar putea să se îndrepte de la abuzurile comise de Hamas spre decesele rezultate din incursiunea israeliană, a spus un fost oficial şi un oficial actual.

„Încercăm să-i convingem [pe israelieni], dar emoţiile sunt puternice”, a spus fostul oficial.

Cu toate acestea, fostul oficial a adăugat că israelienii au ascultat într-o oarecare măsură, acordând un avertisment prealabil civililor palestinieni din Gaza si cerându-le acestora să părăsească zona de nord.

Administraţia Biden încă lucrează asupra modului în care să abordeze acest conflict mortal din Orientul Mijlociu care a luat lumea prin surprindere. Un e-mail al Departamentului de Stat de vineri a recomandat unui mic grup de oficiali implicaţi în mesajele publice să evite utilizarea unor fraze precum „de-escaladare/încetare a focului”, „sfârşitul violenţei/vărsării de sânge” şi „restabilirea calmului”, conform unui oficial american, familiarizat în mod direct cu e-mailul. Acea directivă pare să vizeze alinierea administraţiei Biden cu obiectivul Israelului de a învinge Hamas.

Israelienii au asemănat surprinzătoarea ofensivă a Hamas cu atacul terorist din 11 septembrie din SUA, ceea ce a contribuit la raspandirea fricii şi indignari în ţară. Liderii israelieni promit o contracarare devastatoare care să distrugă definitiv Hamas. Cu toate acestea, riscă să ucidă civili palestinieni prinşi în focul încrucişat şi, astfel, să piardă simpatia şi bunăvoinţa internaţională.

Dacă Israelul extinde conflictul în alte ţări, ar putea să exagereze, la fel cum a făcut preşedintele George W. Bush în represaliile pentru atacul din 11 septembrie. După ce a înfrânt Talibanul în Afganistan, Bush a ordonat invazia Irakului în 2003, ceea ce a dus la un marasm prelungit şi sângeros.

Ben Rhodes, oficial de securitate naţională în administraţia preşedintelui Barack Obama şi apropiat de Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al lui Biden, a scris vineri un mesaj pe site-ul de socializare X: „Deciziile luate acum vor avea un impact asupra milioanelor de vieţi, vor avea ecouri pentru generaţii, şi vor risca tot felul de escaladări. SUA ar trebui să fi învăţat din 11 septembrie preţul greu al actiunilor ghidate de furie şi frică. Sper că asta îi spunem guvernului israelian."

Şi se pare că Biden face exact asta. Secretarul de Stat Antony Blinken, care a vizitat şi el Israelul săptămâna aceasta, a declarat într-o conferinţă de presă în Qatar vineri: „Continuăm să discutăm cu Israelul cât de important este să se ia toate măsurile posibile pentru a evita vătămarea civililor. Recunoaştem că multe familii palestiniene din Gaza suferă din vina lor şi că civili palestinieni şi-au pierdut viaţa."

În calitate de aliat apropiat care furnizează Israelului miliarde de dolari în armament şi ajutoare, SUA are o anumită influenţă asupra modului în care ţara îşi desfăşoară operaţiunile militare. În cele şase zile de la atacul Hamas, SUA a trimis o grupare de luptă cu portavion mai aproape de Israel în Marea Mediterană de Est şi a furnizat armatei israeliene "echipament şi resurse suplimentare, inclusiv muniţii", conform unei declaraţii din partea lui Austin. În plus, SUA planifică să reînnoiască interceptoarele de rachete pentru sistemul Iron Dome al Israelului.

De-a lungul anilor, preşedinţii anteriori au îndemnat ocazional Israelul să se abţină în confruntările cu Hamas, pentru a evita ca numărul victimelor civile să atingă niveluri inacceptabile. În 2014, de exemplu, administraţia Obama a reuşit să determine Israelul să dezamorseze un conflict legat de atacurile cu rachete din Gaza.

Se pare că Biden ar putea avea nevoie să aibă o conversaţie similară cu Netanyahu pe măsură ce războiul se desfăşoară, au spus experţii din Orientul Mijlociu.

„Staţi liniştiţi, va veni un moment când - în răspuns la o creştere exponenţială a victimelor palestiniene şi, poate, o operaţiune israeliană care pare blocată - când administraţia Biden va interveni”, a declarat Aaron David Miller, cercetător principal la Carnegie Endowment for International Peace şi fost analist al Orientului Mijlociu la Departamentul de Stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe