Oficialii occidentali avertizează că lipsa de muniţie ar putea fi catastrofală pentru Ucraina

Soldaţi ucraineni
Soldaţi ucraineni (Sergey Bobok/AFP via Getty Images)

Lipsa de muniţie şi de echipament militar din Ucraina are un efect din ce în ce mai grav pe câmpul de luptă, avertizează oficialii americani şi ai NATO, în timp ce Rusia îşi intensifică atacurile asupra apărării aeriene din ce în ce mai reduse a Kievului, ştiind că, probabil, nu va fi realimentată prea curând, transmite CNN.

Armata ucraineană "se confruntă cu deficite de muniţie pentru apărare aeriană, mai ales în ceea ce priveşte distanţa medie şi lungă", a declarat miercuri un oficial NATO.

"Nu este vorba doar de faptul că ştim asta. Ci şi de faptul că şi Rusia ştie acest lucru. Aşa că Rusia foloseşte drone şi rachete în moduri care sunt într-adevăr concepute în mod explicit pentru a epuiza sistemele de apărare aeriană ucrainene."

Ucraina îşi raţionalizează apărarea aeriană de aproximativ o lună, a declarat o altă persoană familiarizată cu serviciile de informaţii occidentale. Ucrainenii aveau sisteme limitate pentru început, inclusiv sistemele Patriot furnizate de SUA şi Germania în jurul Kievului, unele sisteme de rachete sol-aer S-200 şi S-300 şi unele lansatoare sovietice mai vechi, modernizate, pe care le-au folosit pentru a lansa rachete occidentale precum Sidewinders, a declarat această persoană.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat joi situaţia de pe câmpul de luptă pentru Ucraina drept "dificilă" şi "gravă". El a declarat că miniştrii de externe ai NATO care s-au reunit săptămâna aceasta la Bruxelles au convenit să verifice inventarele ţărilor lor pentru a vedea dacă au sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, în special Patriot, pe care le pot împărţi cu Ucraina.

Însă Ucraina rămâne rapid fără muniţii pentru sistemele sale de apărare antiaeriană, iar SUA nu va putea să le realimenteze până când administraţia nu va obţine o finanţare suplimentară votată de Congres. În toamna anului trecut, administraţia a cerut Congresului fonduri suplimentare de peste 60 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina, dar, după mai bine de 6 luni, finanţarea nu a fost aprobată pe fondul opoziţiei legislatorilor republicani.

"Există lucruri în curs de achiziţie, în curs de producţie, dar nu într-un calendar în următoarele câteva luni care să fie suficient pentru a acoperi lacunele, deoarece nu avem finanţarea", a declarat luna trecută un înalt oficial din domeniul apărării.

"Decizii dificile"

Oficialul a sugerat că, până în acest moment, ucrainenii trebuie să ia "decizii dificile" cu privire la locul în care să îşi prioritizeze apărarea aeriană din cauza aprovizionării tot mai reduse. Iar penuria separată de muniţie de artilerie ar putea fi "potenţial catastrofală" pentru Ucraina pe termen scurt, a adăugat oficialul.

Între timp, Rusia îşi menţine un "avantaj cantitativ semnificativ" faţă de Ucraina în ceea ce priveşte muniţiile, forţa de muncă şi echipamentele, a declarat oficialul NATO, şi este posibil să recruteze încă aproximativ 30.000 de persoane pe lună. Rusia a continuat să "avanseze treptat" la vest de Avdiivka în ultima lună, a spus oficialul, dar continuă să ia avânt şi să profite de faptul că Ucraina are mai puţine poziţii fixe şi bine apărate în zonele urbane.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, săptămâna trecută, că Ucraina a reuşit să "stabilizeze" situaţia, dar a afirmat că Rusia ar putea lansa o nouă ofensivă majoră până în mai sau iunie, care va fi dificil de înfrânt fără un sprijin occidental sporit semnificativ.

Oficialul NATO a spus că, deocamdată, Rusia pare să nu aibă unităţile de manevră necesare pentru a organiza un astfel de atac de amploare şi de succes. Însă oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că poziţiile de pe linia frontului din Ucraina ar putea să nu fie suficient de rezistente pentru a respinge progresele continue ale Rusiei, mai ales având în vedere lipsa acută de muniţie de artilerie.

O singură breşă semnificativă în linia frontului ar putea deschide calea unui atac rusesc, a avertizat un oficial american, şi a fost dificil de determinat cât de fortificate sunt poziţiile ucrainene în acest moment.

Rusia a reuşit să facă unele progrese "tactice", a recunoscut oficialul NATO, în ciuda încercărilor Ucrainei de a fortifica linia frontului cu obstacole şi şanţuri antitanc Dragon's Teeth, tranşee de infanterie şi câmpuri de mine.

"Se fac încă progrese relativ mici acolo. Dar asta nu înseamnă că nu sunt deloc îngrijorat, deoarece progresele strategice sunt alcătuite din multe progrese tactice", a spus oficialul.

Atacurile din sectorul energetic dau rezultate

Cu toate că situaţia este dezastruoasă, Ucraina a înregistrat unele succese. Atacurile asupra sectorului energetic al Rusiei au avut un impact notabil.

Atacurile ucrainene asupra rafinăriilor de petrol ruseşti cu ajutorul dronelor cu rază lungă de acţiune "impun costuri financiare Rusiei şi au un impact asupra pieţei interne de combustibil", a declarat oficialul NATO.

Evaluarea este notabilă, având în vedere că oficialii americani şi-au exprimat reticenţele cu privire la atacurile ucrainene asupra infrastructurii energetice ruseşti, reiterând că SUA nu încurajează şi nu permite lovituri ucrainene în interiorul teritoriului rusesc.

"Înţelegem apelurile partenerilor noştri americani. În acelaşi timp, luptăm cu capacităţile, resursele şi practicile de care dispunem în prezent" de a opri atacurile, a declarat vicepremierul Olha Stefanişina în timpul remarcilor făcute luna trecută la un forum de securitate la Kiev.

Oficialul NATO a declarat că atacurile asupra rafinăriilor au un impact "semnificativ", perturbând până la 15% din capacitatea de rafinare a Rusiei. Reconstrucţia acestei capacităţi va necesita probabil "timp şi cheltuieli considerabile", a declarat oficialul.

Ca urmare a grevelor ucrainene, Rusia a fost nevoită să crească semnificativ importurile de benzină din Bielorusia şi a impus chiar o interdicţie de 6 luni asupra exporturilor pentru a stabiliza preţurile interne, a spus oficialul.

"Vedem din ce în ce mai puţine astfel de tipuri de infrastructuri energetice critice ruseşti care sunt în siguranţă în faţa unor potenţiale lovituri şi un impact din ce în ce mai mare asupra economiei ruseşti", a spus oficialul.

Perioada de uzură

Cu toate acestea, oficialii americani şi occidentali recunosc în general că, deşi este posibil ca ruşii să reuşească să facă o surpriză pe câmpul de luptă, perspectivele unui progres semnificativ de ambele părţi ale războiului în acest an sunt scăzute. De aceea, ei consideră că este esenţial ca Occidentul să continue să sprijine Ucraina în această perioadă de uzură.

În acest scop, Stoltenberg ia în considerare o serie de opţiuni pentru a consolida sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, inclusiv crearea unui fond de 100 de miliarde de dolari pe cinci ani din partea membrilor alianţei.

Deşi fondul nu ar fi suficient de mare pentru a susţine pe termen nelimitat efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei, ar oferi ţării o bază de sprijin pe care oficialii NATO o consideră vitală, în condiţiile în care aliaţii se tem că Donald Trump îşi va asigura un al doilea mandat în noiembrie, ceea ce ar putea însemna că SUA nu vor mai fi dispuse să ofere sprijin Kievului.

Una dintre celelalte idei avute în vedere include preluarea de către NATO a conducerii Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de Pentagon, care este nodul central care coordonează logistica livrărilor de arme în Ucraina.

"Aliaţii au fost de acord să avanseze cu planificarea unui rol mai mare al NATO în coordonarea asistenţei de securitate şi a instruirii necesare pentru Ucraina", a declarat joi Stoltenberg.

Secretarul general a detaliat că este necesară "stabilirea unui cadru mai puternic şi mai previzibil pentru sprijinul pe termen lung" al Ucrainei, astfel încât ţara să fie "mai puţin dependentă de anunţuri ad-hoc, voluntare şi pe termen scurt".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe