Omul de încredere al binomului Dragnea-Vâlcov, în colimatorul procurorilor

Ion Ghizdeanu
Ion Ghizdeanu (Screenshot Youtube)

Update: Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a anunţat într-un comunicat de presă că Ghizdeanu este inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată şi a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.

Procurorii acuză că, în perioada 17 septembrie – 24 octombrie 2019, Ion Ghizdeanu ar fi falsificat mai multe procese verbale în care a menţionat ”în mod mincinos” că membrii Comisiei de analiză şi evaluare a proiectelor din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii s-au întrunit, au analizat şi au propus pentru aprobare 1.080 de proiecte. Se pare însă că în realitate lucrurile au stat cu totul diferit: membrii comisiei nu s-au întrunit niciodată, nu au făcut nici o analiză, iar lista cu proiectele propuse spre aprobare era stabilită din pixul lui Ghizdeanu, informează G4Media.

* * *

Fostul şef al Comisiei Naţionale de Prognoză şi al Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, Ion Ghizdeanu, este vizat într-o anchetă penală în care este suspectat de fals în documente privind alocarea unor împrumuturi pentru autorităţile locale, anunţă Digi24.

Considerat omul cheie al cuplului Dragnea-Vâlcov în implementarea politicilor economice, Ion Ghizdeanu este bănuit că ar fi falsificat evaluările unor proiecte depuse de autorităţi locale. Pe vremea guvernelor PSD, Comisia de Prognoză era instituţia însărcinată cu împărţirea banilor pentru FDI, precum şi cu realizarea proiectelor de infrastructură în parteneriat public privat.

Neregulile investigate acum de procurorii de la Parchetul Sectorului 1 sunt legate de perioada septembrie-noiembrie 2019, adică cea de la finalul guvernării PSD. În cadrul anchetei menţionate, au fost ridicate documente de la mai multe primării din judeţul Olt.

Reamintim că premierul interimar Ludovic Orban l-a demis pe Ghizdeanu de la conducerea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, anul trecut, la începutul lunii noiembrie.

„Am solicitat decizia de demitere a domnului Ghizdeanu, pentru că ştiţi bancul acela: îl întreabă un lider politic cât este creşterea economică, răspunsul - cât doriţi dumneavoastră. M-a deranjat că au semnat contracte pe FSDI (Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii n.r), după ştiinţa mea chiar în perioada procedurii de învestire a Guvernului, o chestiune pe care, vă spun sincer, nu pot să o accept şi probabil în cursul zilei de azi (miercuri, n.r.) voi semna demiterea domniei sale şi vom numi pe altcineva”, a spus Orban, la o conferinţă la Ministerul Finanţelor Publice, conform Agerpres.

Ion Ghizdeanu era în funcţia respectivă din 2000 (în mandatul de premier al lui Adrian Năstase) şi s-a remarcat prin obedienţa totală faţă de decidenţii politici ai momentului. Aşa a ajuns, conform unor surse politice, omul de încredere al lui Darius Vâlcov. În timpul guvernului PSD, Ghizdeanu a ajuns să negocieze în numele României contracte importante pentru infrastructură, precum autostrada Ploieşti-Braşov.