ONU votează pentru încetarea embargoului american asupra Cubei. SUA şi Israelul se opun

Ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez
Ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez (Youtube - screenshot)

Adunarea Generală a ONU a cerut pentru a 31-a oară Statelor Unite să pună capăt embargoului comercial impus de decenii împotriva Cubei, în condiţiile în care insula condusă de comunişti suferă cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, cu penurie de alimente, combustibil şi medicamente, potrivit Reuters.

Rezoluţia, care nu are caracter obligatoriu, a fost aprobată de 187 de ţări şi a fost respinsă doar de Statele Unite şi Israel, Ucraina abţinându-se.

Ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez, a declarat într-un discurs înaintea adunării că "blocada împiedică Cuba să aibă acces la alimente, medicamente şi echipamente tehnologice şi medicale".

Totodată, Havanei i se interzice să exporte în Statele Unite, a spus Rodriguez, ceea ce limitează accesul la o piaţă masivă pentru bunurile sale şi costă Cuba aproape 5 miliarde de dolari în pierderi numai în 2022.

"Blocada (embargoul) se califică drept o crimă de genocid", a declarat Rodriguez, care a afirmat că politicile americane au avut ca scop deliberat promovarea suferinţei în rândul poporului cubanez pentru a forţa schimbarea guvernului.

Embargoul comercial a fost instituit după revoluţia din 1959 a lui Fidel Castro şi a rămas în mare parte neschimbat, deşi unele elemente au fost înăsprite de fostul preşedinte Donald Trump. Reţeaua de legi şi reglementări americane complică tranzacţiile financiare şi achiziţia de bunuri şi servicii de către guvernul cubanez.

Diplomatul american Paul Folmsbee, într-un scurt discurs de opoziţie la rezoluţie, a declarat că embargoul a avut ca scop promovarea "drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în Cuba" şi că SUA a făcut excepţii în scopuri umanitare.

"Statele Unite continuă să fie o sursă semnificativă de bunuri umanitare pentru poporul cubanez şi unul dintre principalii parteneri comerciali ai Cubei", a spus diplomatul.

El a precizat că anul trecut Statele Unite au vândut Cubei produse agricole în valoare de 295 de milioane de dolari.

Disputa îndelungată dintre Cuba şi Statele Unite indică puţine semne de detensionare, în pofida unor gesturi modeste de bunăvoinţă sub administraţia preşedintelui american Joe Biden.

Biden a făcut paşi mici pentru a uşura restricţiile asupra Cubei, stimulând serviciile consulare, dar făcând puţin în ceeea ce priveşte reducerea sancţiunile impuse de Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe