"Opinia publică vrea să se facă dreptate!" - Revoluţionarii se adresează Înaltei Curţi (Video)

Asociaţia 21 Decembrie 1989 cere stabilirea vinovăţiei şi tragerea la răspundere a celor ce s-au făcut vinovaţi de moartea, rănirea, lipsirea de libertate, torturarea şi supunerea la tratamente neomenoase a câtorva mii de persoane în timpul evenimentelor din decembrie '89.
Cadavre ale victimelor Revoluţiei din decembrie 1989
Cadavre ale victimelor Revoluţiei din decembrie 1989 (AFP/Getty Images)
Se încarcă player-ul...

Revoltaţi de închiderea dosarului Revoluţiei din '89, membrii Asociaţiei 21 Decembrie 1989 au transmis Curţii Supreme de Justiţie o scrisoare deschisă, cerând soluţionarea cu celeritate a plângerii lor faţă de de clasarea dosarelor privind evenimentele din Decembrie '89.

De asemenea, reprezentanţii Asociaţiei au decis continuarea demersurilor pentru aflarea adevărului despre Revoluţie, stabilirea vinovăţiei şi tragerea la răspundere penală şi civilă a vinovaţilor de moartea şi rănirea, lipsirea de libertate, torturarea, supunerea la tratamente neomenoase a câtorva mii de persoane în timpul evenimentelor din decembrie, inclusiv printr-o nouă plângere la CEDO, a anunţat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş.

"Aşa cum ştiţi, dosarul Revoluţiei a fost închis pentru că aşa s-a dorit de către Secţia Parchetelor Miliare, am spus-o atunci, o repet astăzi, la comandă politică. Asociaţia 21 Decembrie, ca entitate, dar şi fiecare membru al asociaţiei în parte, au depus contestaţii la rezoluţia dată de cei patru procurori în primă fază", a declarat Mărieş.

Contestaţia Asociaţiei 21 Decembrie şi unei părţi din membri asociaţiei (pentru că nu tuturor le-au venit răspunsurile de respingere încă, adresate procurorului ierarhic superior, şeful Secţiei Parchetelor Militare Ion Vasilache) a fost respinsă, motiv pentru care Asociaţia 21 Decembrie, care a primit prima răspuns, a înaintat ieri către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie plângere împotriva rezoluţiei procurorului Secţiei Parchetelor Militare, a mai precizat Mărieş.

Redăm scrisoarea adresată de Revoluţionari magistraţilor Înaltei Curţi

"Pentru o suită de considerente care transpar din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, dar şi din prevederile art. 20 şi 21 din Constituţia României, fiind persoană interesată inclusiv în sensul art. 336 din Codul de Procedură Penală a României, de continuare a cercetărilor pentru aflarea adevărului, stabilirea vinovăţiei şi tragerea la răspunderea penală şi civilă a vinovaţilor de moartea şi rănirea, lipsirea de libertate, torturarea, spunerea la tratamente neomenoase a câtorva mii de persoane, Asociaţia 21 Decembrie 1989 a deschis o nouă acţiune în justiţie pentru infirmarea soluţiilor injuste, date prin Ordonanţele procurorilor Secţiei Parchetelor Militare din data de 14.10. 2015 şi 20. 11. 2015 şi reluarea adecvată a cercetărilor dosarelor privind evenimentele din Decembrie 1989 de către un grup de anchetatori profesionişti.

Asociaţia 21 Decembrie 1989 aşteaptă ca această plângere să fie soluţionată cu celeritate şi în mod just, primind termen chiar în săptămâna 14-21 decembrie.

Opinia publică românească şi internaţională a fost zguduită şi îngrozită de cele petrecute în clubul Colectiv din Bucureşti în anul 2015, unde cercetările de până în acest moment indică un accident sinistru, în care atâţia oameni au ars de vii.

Opinia publică va fi din nou îngrozită şi când va cunoaşte detaliile ordinului criminal şi pe cei care l-au dat, aprobat şi executat - acel modus operandi din Timişoara şi Bucureştiul anului 1989 când peste 40 de tineri au fost asasinaţi, aruncaţi şi arşi în focul crematoriului, cu vădită intenţie criminală, iar cenuşa a fost aruncată într-un canal de la marginea Capitalei.

Opinia publică trebuie să cunoască cine a atacat sau ucis cu focul armelor şi obuzelor or sub şenile de tanc mii de persoane şi cine i-a ameninţat cu arderea în groapa de var pe cei arestaţi şi duşi la Jilava.

Opinia publică trebuie să cunoască cine a atacat sau ucis cu focul armelor şi obuzelor or sub şenile de tanc mii de persoane şi cine i-a ameninţat cu arderea în groapa de var pe cei arestaţi şi duşi la Jilava.

Opinia publică trebuie să afle cine a dat foc Bibliotecii Universitare, Palatului Regal si Colecţiilor de artă şi cine a incendiat sute de imobile în toată ţara.

Opinia publică trebuie să ştie din cauza cui, în 1989, s-a umplut ţara de cimitire.

Opinia publică vrea să se facă dreptate! Asociaţia 21 Decembrie 1989 reaminteşte că, astăzi este nevoie mai mult decât oricând "de a li se face dreptate tuturor cetăţenilor români care, pentru instaurarea unui regim politic pe deplin democratic, au fost nevoiţi să îndure, din partea statului, o represiune organizată şi inumană, în cursul unei perioade de tranziţie dificile", marcată cel puţin în perioada infracţională Decembrie 1989 - Iunie 1990.

Opinia publică trebuie să şi observe că se face dreptate, aşa cum ne indică şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului în hotărârea sa.

În încheiere, dar nu în ultimul rând, Asociaţia 21 Decembrie 1989, fără a avea pretenţia că face acum o radiografie a statului de drept, pune o firească întrebare: cum este posibil ca acelaşi Parchet, care a redeschis cercetările privind evenimentele din Iunie 1990 pentru infracţiuni contra umanităţii, imprescriptibile (redeschidere confirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) să permită clasarea plângerilor privind evenimentele din Decembrie 1989 sub pretextul prescripţiei, pentru fapte care sunt anterioare şi mult amplificate în gravitate şi ca modus operandi şi în care numărul victimelor recunoscute oficial (morţi, răniţi, privaţi de libertate, torturaţi, supuşi tratamentelor neomenoase) este de sute de ori mai mare, generate prin implicarea aceloraşi structuri militarizate de forţa represivă a statului şi cu folosirea de tehnică militară, armament de război şi a unor imense cantităţi de muniţie?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne