Oprescu doreşte să achiziţioneze troleibuze sovietice cu tehnologie veche de 20 ani

Primarul General al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu.
Primarul General al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu. (Andrei Popescu/Epoch Times România)

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a afirmat la o televiziune din Basarabia, că vrea să achiziţioneze 50 de troleibuze de la Primăria din Chişinău, care provin din Belarus. Autovehiculele sunt de două ori mai ieftine decât cele asamblate în România, de Astra Bus Arad, pe care Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) le are în dotare, însă au şi tehnologia de acum 20 de ani, informează b365.ro.

Troleibuzele se vând cu 130.000 euro bucata, iar intenţia edilului-şef al Capitalei de a le cumpăra este motivată de acoperirea deficitului RATB. Cu toate acestea, autoturismele pe care doreşte să le achiziţioneze Oprescu nu sunt fabricate de moldoveni, pentru că vecinii de peste Prut nu au beneficiază de asemenea capacităţi de producţie. Astfel, acestea sunt importate din Belarus, de la fabrica Belkomunmash.

“Dacă văd şi îmi place şi cum funcţionează şi preţul de cost, am să cumpăr. De ce să mă duc să iau troleibuze din Belarus, dacă pot să vin să le văd la voi şi, dacă îmi plac, să iau. Plus că pot şi veni oricând să vin şi să vă bat obrazul şi să zic. Bă, n-aţi pus volanul unde trebuie...Lucrurile se fac în familie", a afirmat Sorin Oprescu la televiziunea moldoveană.

Din punctul de vedere al primarului general, achiziţiile de produse similare din Vest sunt foarte scumpe. Acesta a subliniat că un tramvai Bombardier, chiar dacă e bun, costă peste 2 milioane de euro, bani pe care Municipalitatea nu îi deţine, însă imediat după această afirmaţie, edilul-şef al Capitalei a precizat că "suntem prea săraci pentru lucruri proaste".

Totodată, Oprescu a adăugat că, pentru a arăta că un oraş normal, Bucureştiul are nevoie de 50 de troleibuze şi 400 de tramvaie noi.

În momentul de faţă, troleibuzele din Capitală sunt cumpărate de la fabrica Astra Bus din Arad. Cu toate acestea, Regia nu a mai făcut de multă vreme vreo achiziţie de la Arad.

În medie un troleibuz Astra Bus costă 260.000 de euro, dar, avantajul este că autovehiculul este fabricat la standardele actuale din Europa “nu după patente de 20 de ani", a declarat Cristian Gavra, patronul Astra Bus din Arad.

De asemenea, Gavra a precizat că este dispus să furnizeze la cerere troleibuze pentru Bucureşti, dar achiziţia depinde de interesele fiecărei municipalităţi.

“Eu înţeleg că e mai scump Astra Bus decât Belkomunmash dar, pe de altă parte, noi producem conform standardelor europene actuale, iar troleibuzele care circulă acum prin oraşele Europei costă, în medie, 400.000 - 450.00 de euro", a explicat Gavra.

RATB dispune de un parc de 300 de troleibuze Astra, modelele 415T şi Citelis 12T, care au fost cumpărate în intervalul1997 – 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne