Opt membri ai unei grupări criminale din Moldova au primit 30 de zile de arest preventiv

Treisprezece persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 47 de ani, domiciliate în Chişinău şi Bălţi, au fost reţinute, fiind suspectate de crearea şi conducerea unei organizaţii criminale. Şase membri ai grupării, au antecedente penale pentru comiterea mai multor infracţiuni grave (tâlhării, jafuri, furturi, trafic de fiinţe umane).
Obiecte găsite în timpul percheziţiilor
Obiecte găsite în timpul percheziţiilor (igp.gov.md)

Trei din cei 13 reţinuţi deţin atât cetăţenia Republicii Moldova cât şi a Ucrainei şi Federaţiei Ruse. Opt din treisprezece figuranţi ai grupării criminale reţinuţi în urma percheziţiilor desfăşurate de către poliţişti la 25 noiembrie, au fost plasaţi în arest preventiv pentru 30 de zile. Ceilalţi 5 membri urmează să fie aduşi vineri în faţa instanţei de judecată care va decide măsurile de constrângere impuse, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei.

Până acum au fost efectuate 25 de percheziţii la domiciliile persoanelor suspecte (22 în Bălţi şi 3 în Chişinău), inclusiv la domiciliul conducătorului grupării criminale, care deţine cetăţenia Republicii Moldova şi a Federaţiei Ruse. Poliţiştii au mai percheziţionat şi cinci automobile ale suspecţilor.

Ca urmare a percheziţiilor efectuate au fost depistate şi ridicate: grenade, cartuşe, pistoale, cuţite de luptă, droguri, pliante cu caracter violent, uniforme militare, cagule, procesoare, hărţi topografice ale raioanelor din ţară, hărţi topografice ale municipiului Chişinău, cu desemnarea pe hartă a anumitor edificii, telefoane mobile şi mijloace băneşti în valută.

Potrivit sursei citate, gruparea criminală avea scopul să racoleze 300 de persoane, după care urma să atace Unitatea militară din Bălţi pentru a se înarma. Totodată, intenţionau să atace şi Penitenciarul din Bălţi pentru a elibera 400 de deţinuţi, ce urmau a fi implicaţi la atacarea Inspectoratului de poliţie şi a Unităţii de Carabinieri din acelaşi oraş. Mai mult, aceştia mai aveau drept scop jefuirea unor oameni de afaceri şi luarea sub control a uzinelor din nordul ţării. Acţiuni asemănătoare urmau să aibă loc în Chişinău şi Găgăuzia.

În urma percheziţiilor şi probelor acumulate, organul de urmărire penală urmează să califice acţiunile persoanelor reţinute în conformitate cu Codul Penal al RM. Dacă vinovăţia acestora va fi dovedită, ei riscă până la 20 ani privaţiune de libertate sau detenţie pe viaţă.

În momentul de faţă, forţele de ordine investighează cazul în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor şi deferirii justiţiei persoanelor implicate. Opt suspecţi din cei reţinuţi îşi recunosc vinovăţia şi dau depoziţii în prezenţa avocaţilor.

Poliţiştii şi procurorii au efectuat în dimineaţa zilei de miercuri 25 noiembrie, percheziţii la domiciliile şi în automobilele mai multor persoane, membri ai unei grupări criminale paramilitare din nordul Moldovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe