“Oraşe Verzi – Regiuni Verzi”: asistenţă elveţiană pentru edili români

Plantări de copaci la Mangalia.
Plantări de copaci la Mangalia. (Marcel Almăjanu)

Peste 20 de autorităţi locale din România vor beneficia în următorii 2 ani de asistenţă şi expertiză elveţiană în cadrul procesului de a deveni oraşe verzi, care îşi gestionează emisiile de gaze cu efect de seră astfel încât să reducă impactul negativ asupra climei.

Proiectul “Oraşe Verzi – Regiuni Verzi”, lansat joi şi implementat de Fundaţia TERRA Mileniul III în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală R20 – Regiuni pentru Acţiuni Climatice din Elveţia şi Asociaţia Municipiilor din România, co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă îşi propune să elaboreze un parteneriat durabil între partenerii elveţieni şi români cu scopul de a contribui la identificarea unor soluţii potrivite pentru tranziţia către economia verde, informează Fundaţia TERRA Mileniul III, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Potrivit Fundaţiei Terra Mileniul III, în cadrul proiectului, municipalităţile participante vor fi ajutate să dezvolte şi să implementeze măsuri realiste de reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Într-o primă fază un grup de 20 municipalităţi vor beneficia de know-how-ul experţilor români şi elveţieni prin intermediul unei varietăţi de seminarii, sesiuni de training, activităţi practice, o vizită de studiu în Elveţia şi o conferinţă internaţională. Apoi acestea vor acţiona ca multiplicatori de informaţie pentru comunităţile din jurul lor. Astfel, oraşele care vor fi selecţionate în cadrul proiectului, vor deveni nucleul unor regiuni verzi. Materialele rezultate în urma acestor activităţi fi diseminate celor 109 membri ai Asociaţiei Municipiilor din România, 103 municipii şi 6 sectoare ale municipiului Bucureşti.

Pe lângă informaţiile acumulate, un grup de 5 municipalităţi vor primi asistentă în elaborarea de inventare de emisii de gaze cu efect de seră şi a unor planuri de acţiune pentru trecerea la o economie verde.

"În condiţiile în care adoptarea de măsuri proactive pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea este o prioritate cheie pentru politica de mediu europeană, proiectul “Oraşe Verzi – Regiuni Verzi” îşi propune să schimbe paradigma conform căreia creşterea economică este posibilă numai mâna în mână cu creşterea emisiilor şi să demonstreze factorilor de decizie locali că economia verde poate contribui la reducerea emisiilor şi la bunăstare economică şi socială.", arată iniţiatorii proiectului.

În viziunea acestora, transportul, locuinţele, clădirile publice şi infrastructura publică de iluminat reprezintă tot atâtea zone în care autorităţile locale pot realiza o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi economii semnificative de energie.

Autorităţile locale şi regionale joacă un rol principal în promovarea unor schimbări ale comportamentului individual - o condiţie indispensabilă pentru realizarea eficienţei energetice, şi în ceea ce priveşte lansarea şi susţinerea activităţilor şi proiectelor care duc la protecţia mediului şi atenuarea schimbărilor climatice, mai arată ONG-ul.

Obiectivele asumate ale proiectului sunt creşterea nivelului de informaţii al autorităţilor locale române în legătură cu economia verde şi al expertizei privind dezvoltarea urbană cu emisii scăzute, creşterea capacităţii autorităţilor locale de a elabora şi implementa politici publice responsabile din punct de vedere al climei precum şi îmbunătăţirea nivelului de cooperare dintre municipii şi regiuni verzi din România şi Elveţia.

Grupul ţintă al proiectului este alcătuit din factori de decizie locali, funcţionari publici şi angajaţi în cadrul companiilor pentru servicii publice care aparţin de administraţia locală.

Proiectul Oraşe Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) se va desfăşura la nivel naţional pe o perioadă de 24 de luni şi este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, mai precizează TERRA Mileniul III.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne