Ovidiu Raeţchi: Târguielile nu îşi au locul în nominalizarea directorului SIE

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. (Epoch Times)

Conducerea SIE nu poate să facă subiectul algoritmului politic pe care îl propune Călin Popescu Tăriceanu, pentru ca aceasta ar deveni o cutumă periculoasă, se arată în comunicatul deputatului PNL Ovidiu Raeţchi, remis miercuri redacţiei Epoch Times.

Astfel, în contextul vizitei în România a directorului FBI James Comey, deputatul PNL a declarat că "algoritmul politic" nu îşi are locul în chestiunea numirii directorilor serviciilor de informaţii, aşa cum a lăsat să se înţeleagă preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu:

"Afectaţi de senzaţia că au pierdut controlul asupra SRI – pe care păreau să conteze în cazul câştigării prezidenţialelor de către Victor Ponta – liderii coaliţiei de guvernare speră să negocieze şefia SIE cu preşedintele Iohannis. Acest deziderat a fost formulat ieri de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că directorul SIE ar trebui nominalizat de coaliţie – şi asta tocmai în ziua vizitei directorului FBI şi a şedinţei CSAT. Acesta a fost de fapt, foarte probabil, şi motivul pentru care PSD a amânat, săptămâna trecută, votul pentru Eduard Hellvig. Dincolo de contextul războiului din Ucraina – mai mult decât inadecvat pentru politizări instituţionale de gen - târguielile nu îşi au locul într-o chestiune atât de importantă precum nominalizarea directorului SIE: coaliţia de guvernare trebuie să iasă din logica anilor 1990, atunci când serviciile erau considerate prajitura pe care partidele politice trebuiau să şi-o împartă".

Ovidiu Raeţchi a adăugat că PSD a încercat să preseze până în ultimul moment pe subiectul numirii directorului SRI, Eduard Hellvig.

"România trebuie să-şi consolideze imaginea de stat care, la graniţa cu Ucraina, este un partener al NATO stabil şi previzibil sub raport procedural. Faptul că PSD şi partenerii săi au amânat tranzacţional votul pentru şefia SRI până în ajunul vizitei directorului FBI, James Comey, demonstrează că încă sunt probleme la nivelul clasei politice", a mai arătat Ovidiu Raeţchi.

Reacţia deputatului PNL vine la scurt timp după ce Tăriceanu se plângea de faptul că noul şef al SRI, Eduard Hellvig - un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis - nu are experienţa necesară ocupării unei astfel de funcţii importante, subliniind totodată că ar fi bine ca noul şef al Serviciului de Informaţii Externe să fie numit de coaliţia de guvernare.

"Are noul şef al SRI o expertiză cunoscută în domeniul Serviciilor Secrete? Are o expertiză pe domeniul securităţii naţionale? Are o carte de vizită impresionantă într-un alt domeniu, e un manager de excepţie care se adaptează? La aceste întrebări nu am un răspuns şi constat o anumită situaţie deficitară", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Reamintim că directorul FBI, James Comey a avut marţi discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Victor Ponta iar la discuţii au asistat şefii serviciilor româneşti de informaţii, Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson şi vicepremierul cu atribuţii pe zona siguranţei, Gabriel Oprea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne