Palestinienii se pregătesc pentru Ramadan în atmosfera sumbră a războiului din Gaza

Palestinienii se pregătesc pentru Ramadan, în atmosfera sumbră a războiului din Gaza, 10 martie 2024
Palestinienii se pregătesc pentru Ramadan, în atmosfera sumbră a războiului din Gaza, 10 martie 2024 (Youtube - screenshot)

Palestinienii s-au pregătit pentru Ramadan într-o atmosferă sumbră, cu măsuri de securitate sporite ale poliţiei israeliene şi cu spectrul războiului şi al foametei din Gaza, care au umbrit luna sfântă musulmană, în mod normal festivă, în timp ce discuţiile pentru a asigura o încetare a focului s-au blocat, potrivit Reuters.

Mii de poliţişti au fost desfăşuraţi pe străzile înguste ale Oraşului Vechi din Ierusalim, unde zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi în fiecare zi la complexul moscheii Al Aqsa, unul dintre cele mai sfinte locuri din Islam.

Zona, considerată cel mai sacru loc de către evrei, care o cunosc sub numele de Muntele Templului, este de mult timp un focar de probleme şi a fost unul dintre punctele de pornire ale ultimului război din 2021 dintre Israel şi Hamas, mişcarea islamistă care controlează Gaza.

Acel conflict de 10 zile a fost eclipsat de actualul război, care se află acum în a şasea lună. Acesta a început la 7 octombrie, când mii de luptători Hamas au luat cu asalt Israelul, ucigând aproximativ 1.200 de persoane, conform bilanţului israelian.

Campania neîncetată a Israelului în Gaza a provocat o alarmă puternică în întreaga lume, deoarece riscul tot mai mare de foamete ameninţă să se adauge la un bilanţ al morţilor care a depăşit deja 31.000 de persoane.

Într-un mesaj de Ramadan adresat musulmanilor din ţară şi din străinătate, preşedintele american Joe Biden s-a angajat duminică să continue să facă presiuni pentru a obţine ajutor umanitar pentru Gaza, o încetare a focului şi stabilitate pe termen lung pentru regiune.

"În timp ce musulmanii se adună în întreaga lume în următoarele zile şi săptămâni pentru a-şi întrerupe postul, suferinţa poporului palestinian va fi în atenţia multora dintre ei. Pentru mine este în prim-plan. Pentru cei care sunt îndureraţi în această perioadă de război, vă aud, vă văd şi mă rog să găsiţi alinare", a spus Biden în declaraţie.

După o oarecare confuzie luna trecută, când ministrul de securitate de dreaptă dură, Itamar Ben Gvir, a declarat că doreşte restricţii asupra credincioşilor de la Al Aqsa, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că numărul celor admişi va fi similar cu cel de anul trecut.

"Aceasta este moscheea noastră şi trebuie să avem grijă de ea. Trebuie să protejăm prezenţa musulmanilor la această moschee, care ar trebui să poată intra în număr mare în mod paşnic şi în siguranţă", a declarat Azzam Al-Khatib, directorul general al Jerusalem Waqf, fundaţia religioasă care supraveghează Al Aqsa.

Începutul Ramadanului depinde de poziţia lunii astfel că pentru palestinieni acesta începe luni, în timp ce în unele ţări arabe şi musulmane va începe marţi.

Spre deosebire de anii precedenţi, decoraţiunile obişnuite din jurul Oraşului Vechi nu au fost montate şi a existat un ton la fel de sumbru în oraşele din Cisiordania ocupată, unde aproximativ 400 de palestinieni au fost ucişi în ciocniri cu forţele de securitate sau cu coloniştii evrei de la începutul războiului din Gaza.

Poliţia a declarat că depune eforturi pentru a asigura un Ramadan paşnic şi a luat măsuri suplimentare pentru a reprima ceea ce a descris ca fiind informaţii provocatoare şi distorsionate pe reţelele de socializare şi a arestat 20 de persoane suspectate de incitare la terorism.

"Poliţia israeliană va continua să acţioneze şi să permită observarea rugăciunilor de Ramadan în siguranţă pe Muntele Templului, menţinând în acelaşi timp securitatea şi siguranţa în zonă", a declarat poliţia, într-o declaraţie.

Pentru restul lumii musulmane, supravegherea de către Israel a Al Aqsa se numără de mult timp printre problemele cele mai aspru resimţite, iar luna trecută, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a făcut apel la palestinieni să mărşăluiască spre moschee la începutul Ramadanului.

Anul trecut, ciocnirile care au izbucnit atunci când poliţia a intrat în incinta moscheii au atras condamnarea din partea Ligii Arabe, precum şi a Arabiei Saudite, cu care Israelul a încercat să normalizeze legăturile diplomatice, extinzându-şi eforturile de a construi legături cu puterile regionale, inclusiv cu Emiratele Arabe Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe