Parlamentul European nu mai lucrează la planul de ridicare a vizelor pentru turci

Parlamentarii europeni şi-au oprit activitatea legată de ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci care doresc să călătorească în spaţiul Schengen, punând sub semnul întrebării acordul UE-Turcia, scrie euobserver.
Sediul din Strasbourg al Parlamentului European.
Sediul din Strasbourg al Parlamentului European. (Captură Foto)

"Liderii grupurilor parlamentare din PE au decis să stopeze totul”, a declarat marţi europarlamentarul SPD Birgit Sippel pentru EUObserver.

Un alt europarlamentar, Judith Sargentini, a declarat că Martin Schulz, preşedintele PE, a suspendat procedura pentru că Turcia nu a îndeplinit încă toate criteriile necesare pentru ridicarea vizelor. El a declarat că ”nu vom începe să procesăm dosarul decât după ce cele 72 de criterii sunt îndeplinite”.

Un alt parlamentar a declarat sub protecţia anonimatului că prin această decizie ”mingea s-a întors la Comisia Europeană”, care va fi obligată să gestioneze toate problemele rămase în suspensie înainte de a trimite acordul înapoi la Parlamentul European.

Comisia Europeană a propus săptămâna trecută ca vizele pentru turci să fie ridicate până la sfârşitul lunii iunie şi a arătat că 5 din cele 72 de condiţii încă trebuie îndeplinite. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că dacă termenul nu este respectat, nu va mai prelua migranţii din Grecia, iar acordul UE-Turcia va cădea.

”Cred că nicio ţară, fie că este vorba despre Turcia, Germania sau oricare ar putea să îndeplinească toate cerinţele într-o perioadă aşa scurtă de timp. Nu este posibil mai ales dacă vrei să vezi ceva nu doar pe hârtie, ci şi decis de Parlament şi măcar parţial pus în practică”, a declarat Sippel.

În prezent şansele par reduse deoarece Comisia Europeană a cerut Turciei să-şi schimbe legile legate de combaterea terorismului, care sunt prea vagi în aplicare şi duc la arestarea de jurnalişti şi profesori universitari, ceea ce preşedintele Erdogan a refuzat vehement.

Parlamentarul german Cornelia Ernst a declarat că majoritatea membrilor Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne cred că legea aceasta trebuie schimbată pentru ca procedura de ridicare a vizelor să avanseze.

Pe de altă parte, oficialii Comisiei Europene au negat marţi că ar exista un plan B privind criza refugiaţilor, aşa cum a raportat media germană, potrivit căreia insulele greceşti ar fi transformate în mari tabere de refugiaţi dacă acordul UE-Turcia cade.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe