Partidul Comunist Chinez înăspreşte controalele la ieşirea din ţară deoarece tot mai mulţi cetăţeni fug din China

Pasageri pe aeroportul Xiaoshan din Hangzhou, China, provincia estică Zhejiang - 8 ianuarie 2023
Pasageri pe aeroportul Xiaoshan din Hangzhou, China, provincia estică Zhejiang - 8 ianuarie 2023 (STR/AFP via Getty Images)

Creşterea bruscă a numărului cetăţenilor chinezi care se alătură campaniei "fugi" - plecarea din China atât prin mijloace legale, cât şi ilegale - a atras atenţia internaţională de când Partidul Comunist Chinez (PCC) a instituit lockdown-uri draconice "zero-COVID" timp de trei ani, care au provocat nenumărate tragedii umanitare.

Cei mai mulţi dintre ei au luat diverse rute către Statele Unite, destinaţia lor ideală.

Între timp, se pare că Partidul Comunist a înăsprit controlul asupra călătoriilor în străinătate ale cetăţenilor chinezi pentru a salva aparenţele, având în vedere că atât de mulţi cetăţeni fug, în contrast cu afirmaţia Partidului Comunist Chinez privind "încrederea" în sistemul său.

Rute diferite

Potrivit rapoartelor din mass-media şi a ceea ce au declarat pentru The Epoch Times cetăţenii care fug, chinezii din diferite straturi economice urmează rute diferite pentru a ajunge în Statele Unite.

Persoanele cu fonduri suficiente pot intra în Mexic prin intermediul unei vize Schengen sau a unei vize de scurtă şedere. Unii folosesc o viză coreeană pentru a intra în Panama fără viză, iar unele persoane obţin direct o viză mexicană prin aranjamentul unei agenţii şi trec graniţa sudică a Statelor Unite pe cea mai scurtă rută.

Alţi chinezi au ales rute mai lungi, zburând mai întâi în Tailanda, apoi în Turcia, apoi în Ecuador. Alţii zboară spre Turcia via Hong Kong.

Dl Lu, care face afaceri în Tailanda, a declarat pentru The Epoch Times că regimul chinez şi-a înăsprit controalele la ieşire. Numele său complet, împreună cu alte persoane menţionate în acest articol, nu este dezvăluit pentru siguranţa sa.

Dacă oamenii se alătură unui grup de turişti, nu vor fi deranjaţi de agenţii de control la frontieră. Dar persoanele care călătoresc independent vor fi cel mai probabil interogate mult timp de către vameşi cu privire la motivele pentru care merg în Tailanda.

"Autorităţile sunt îngrijorate că, după ce oamenii merg în Tailanda, ar putea pleca din Tailanda în Turcia, în America de Sud şi apoi să intre în Statele Unite. Unii oameni din Chengdu, Luoyang şi din alte părţi ale Chinei mi-au spus că, atunci când părăsesc China ca persoane fizice, sunt interogaţi cu toţii, cel mai scurt timp de interogare fiind de 25 de minute", a spus el.

Dl.Lu crede că motivul pentru care vameşii au interogat oamenii în acest fel a fost că trebuie să fi primit ordine de sus pentru a cerceta motivele pentru care pleacă oamenii.

Zhang, care tocmai a fugit din China, a declarat pentru The Epoch Times că atunci când au părăsit China prin Turcia, în septembrie 2023, a fost relativ normal şi nu au existat multe restricţii. Dar de la începutul lunii decembrie a anului trecut au început să se înăsprească restricţiile.

Zhang a menţionat că unul dintre prietenii săi a mers în Turcia în decembrie, dar situaţia a fost diferită.

"El a cumpărat un bilet care necesita o escală în Chengdu, în China. Adică, a zburat de la Bangkok la Chengdu şi apoi în Turcia. Când a intrat în aeroportul din Chengdu, personalul chinez de la aeroport l-a oprit şi a încercat să îl tragă în zona internă chineză, împiedicându-l să plece. Din fericire, el a rămas cu un alt pasager care este turc în zona internaţională din aeroport şi nu a trecut în partea chineză a aeroportului. Odată ce va intra în zona chineză din aeroport, cu siguranţă nu va mai putea ieşi din ţară. S-a gândit la asta acum şi a simţit că este destul de înfricoşător", a spus el.

Partidul Comunist Chinez îşi înăspreşte controlul pentru a salva aparenţele

Yang, un chinez expatriat în Tailanda, a declarat pentru The Epoch Times: "Acei chinezi care au mijloacele necesare pentru a fugi, majoritatea au plecat deja după ce Partidul Comunist Chinez a renunţat la controalele COVID-19. Mai sunt încă mai mulţi oameni care pleacă acum, deoarece au avut nevoie de timp pentru a avea grijă de familii, copii, proprietăţi imobiliare şi afaceri în China, aşa că pleacă încet". El a spus că este sigur că regimul comunist încearcă să suprime acest lucru, deoarece sunt prea mulţi chinezi care fug acum.

"Mulţi chinezi nu au fost intervievaţi de securitatea naţională a Partidului Comunist Chinez. Ei nu au atras atenţia Partidului Comunist sau nu au fost în centrul atenţiei sale, aşa că au putut pleca. Acei oameni care au fost intervievaţi de securitatea naţională au restricţii de a părăsi China, aşa că trebuie să găsească modalităţi de a părăsi ţara în mod ilegal", a spus el.

Dl Wei, care a venit în Statele Unite abia anul trecut, a declarat pentru The Epoch Times: "Am aflat de la mulţi oameni că, în prezent, controlul la ieşirea din multe porturi din China este înăsprit".

Li Beixing, care a călătorit în Statele Unite anul trecut, a declarat pentru The Epoch Times: "Personalul vamal al Partidului Comunist Chinez mi-a cerut să scot totul din geantă, iar apoi mi-au luat telefonul mobil pentru a-mi verifica înregistrările de comunicare. M-au interogat timp de cel puţin două ore, punându-mi toate întrebările la care se puteau gândi".

Avocatul Liang Shaohua, fost director de conformitate al unei companii de gestionare a activelor din China continentală, a declarat pentru The Epoch Times că oricine din China continentală putea solicita un paşaport înainte, dar se pare că nu mai este aceasta situaţia. De asemenea, cei care au un paşaport nu au voie să îl reînnoiască.

O postare pe reţelele de socializare chinezeşti a atras în mod deosebit atenţia în ultimele zile. În ea se arată că în judeţul Lianjiang din provincia Fujian a avut loc o întâlnire intitulată "Reuniunea judeţului Lianjiang de implementare pentru reprimarea contrabandei în Statele Unite şi controlul personalului-cheie implicat în fraudă", concentrându-se pe mişcarea "fugi" din judeţ.

Domnul Wu din Fujian a declarat pentru The Epoch Times că ceea ce s-a întâmplat în Lianjiang este adevărat.

"Dacă cineva este prins acolo, va fi amendat până ajunge la faliment", a spus el.

Wu a spus că judeţul Lianjiang este oraşul natal al multor chinezi plecaţi din ţară şi este un loc cunoscut pentru contrabanda cu persoane care părăsesc ţara. După trei ani de lockdown-uri COVID-19 şi controale stricte, un număr mare de oameni au început să fugă din nou, iar multe persoane pleacă ilegal în alte ţări, majoritatea fugind în Statele Unite.

"De ce [Partidul Comunist Chinez] trebuie să ia măsuri drastice? Oamenii au plecat cu toţii, nu mai este nimeni aici, iar acest lucru sună rău în comunitatea internaţională", a declarat Wu.

Dl Li din Lianjiang a confirmat, de asemenea, la The Epoch Times avizul de reprimare din Lianjiang, spunând că acesta a fost deosebit de strict în ultima vreme.

"Este pentru că Partidul Comunist Chinez se teme să nu-şi piardă imaginea, aşa că cei de sus îi suprimă pe funcţionarii locali, iar acum oamenii prinşi pentru contrabandă vor fi condamnaţi la închisoare", a afirmat Li.

Grupul internaţional de apărare a drepturilor omului Safeguard Defenders a publicat un raport în luna mai a anului trecut, potrivit căruia Partidul Comunist Chinez "recurge din ce în ce mai mult la interdicţii de ieşire pentru a-i pedepsi pe apărătorii drepturilor omului (DDH) şi familiile acestora, ţine oameni ostatici pentru a forţa ţintele din străinătate să se întoarcă în China (o practică numită "metoda de a-i convige să revină", o formă de represiune transnaţională), controlează grupurile etnice-religioase, se angajează în înşelarea ostaticilor şi intimidează jurnaliştii străini".

Interdicţia de ieşire din ţară impusă de Partidul Comunist Chinez şi altele sunt "ilegitime şi încalcă principiul libertăţii de circulaţie prevăzut de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului", se arată în raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe