Partidul Comunist Chinez vrea să îşi extindă reţeaua de influenţă în America Latină cu încă un port în Argentina

China ar urma să construiască o bază navală în Argentina
China ar urma să construiască o bază navală în Argentina (Youtube - screenshot)

Iniţiativele militare şi de supraveghere ale regimului chinez, care se extind rapid în America Latină, au devenit mai mult decât un ghimpe în coasta Washingtonului.

Luna trecută, în Tierra del Fuego, arhipelagul din extremitatea sudică a Argentinei, guvernatorul Gustavo Melella a dat undă verde pentru o unitate portuară "multifuncţională" operată de chinezi prin hotărârea 3312/22, proiectul legislativ având ca datăaceeaşi zi. Ţara găzduieşte în prezent o unitate militară chineză care funcţionează în provincia îndepărtată Neuquén.

Pentru a merge mai departe, mai este necesară aprobarea finală a guvernului naţional şi a subsecretarului pentru porturi, căi navigabile şi marina comercială.

Shaanxi Chemical Industry Group, o companie afiliată Partidului Comunist Chinez (PCC), este implicată în construirea unităţii portuare. Deşi proiectul este aparent civil, toate activele de valoare strategică deţinute de chinezi pot fi folosite pentru a promova agenda PCC.

Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la prioritizarea de către Beijing a "fuziunii militaro-civile", o strategie de stat care obligă companiile chineze să folosească tehnologie şi active cu armata PCC.

"Construcţia fără probleme a proiectului va fi un model pentru investiţiile companiilor chineze în sudul Argentinei", se arată în acordul semnat de Melella.

În martie, ofiţeri militari americani de rang înalt, inclusiv generalul Laura Richardson din cadrul Comandamentului Sudic al SUA, au avertizat că expansiunea "agresivă" a Chinei în America Latină nu reprezintă o ameninţare pe termen lung la adresa intereselor şi securităţii SUA, ci se întâmplă chiar acum.

"RPC [Republica Populară Chineză] şi-a extins capacitatea de a extrage resurse, de a lua porturi, a manipula guvernele prin practici de investiţii prădătoare şi a construi potenţiale instalaţii spaţiale cu dublă utilizare", a declarat generalul Richardson în timpul unei audieri din 8 martie a Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanţilor.

Analişti de securitate cu opinii similare şi un fost oficial guvernamental argentinian şi-au exprimat temeri similare cu privire la potenţialele aplicaţii militare şi de supraveghere din noul port chinezesc, care se construieşte în oraşul Rio Grande din Ţara de Foc.

Situată ideal în apropierea Strâmtorii Magellan, o unitate portuară a PCC în Rio Grande oferă acces direct - şi potenţial control - la a doua cea mai importantă rută maritimă din lume între emisfera vestică şi cea estică.

Beneficii secundare

Situaţia recentă din Cuba oferă un cadru bun pentru a înţelege cum se desfăşoară de obicei proiectele PCC cu guvernele din America Latină.

Luna trecută, The Wall Street Journal a publicat un articol în care se menţiona iniţiativa chineză "Proiectul 141", un plan al regimului pentru modul în care acesta intenţionează să dezvolte o reţea globală de sprijin militar şi logistic.

Unul dintre proiectele identificate a fost o unitate de spionaj comună China-Cuba lângă Havana. Administraţia Biden a confirmat ulterior existenţa unei baze de spionaj chinezeşti care funcţionează la Havana încă din 2019.

Analistul regional şi autorul Orlando Gutierrez-Boronat a declarat pentru The Epoch Times că el crede că "există o alianţă integrală la toate nivelele între regimul PCC şi regimul Castro-Canel".

"Ştim că are loc un antrenament. Este documentat", a afirmat el.

Cooperarea militară şi în domeniul supravegherii dintre China şi Cuba nu este ceva nou, dar Gutierrez-Boronat consideră că un nivel mai profund de angajament în domeniul securităţii între cele două naţiuni este un mijloc de a ajuta guvernul comunist cubanez să-şi menţină puterea sa şubredă.

"Ştim că firmele chinezeşti au acţionat rapid pentru a întrerupe accesul la internet în Cuba în timpul revoltei populare din 11 iulie 2021", a spus el. "Cred că regimul caută prezenţa chineză pentru a se apăra de propriul popor".

Totuşi, regimul cubanez nu este singurul guvern din America Latină aflat în corzi cu propriul popor. Pe măsură ce se apropie alegerile prezidenţiale din octombrie din Argentina, persoane din interior afirmă că guvernul său peronist se străduieşte să creeze stabilitate economică în încercarea de a rămâne la putere.

Iar cooperarea cu iniţiativele de securitate ale PCC face parte din înţelegere atunci când vine vorba de încasarea cecurilor pe care le scrie guvernul.

"Chiar şi ca o unitate portuară privată, oportunităţile pe care le creează sunt importante pentru cei care administrează acea unitate", a declarat pentru The Epoch Times Evan Ellis, profesor cercetător pentru America Latină la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al Armatei SUA.

Ellis a remarcat că, deşi angajamentul Chinei în regiune este în principal economic, PCC "operează din ce în ce mai mult în spaţii strategice" cu beneficii secundare şi scopuri militare.

Iar unitatea Rio Grande din Tierra del Fugeo oferă o oportunitate tentantă pentru aplicaţii strategice şi militare.

"China nu şi-a ascuns niciodată dorinţa pentru opţiuni militare", a declarat Ellis.

În timp ce unităţile portuare cu dublă utilizare din Rio Grande şi proiectul din domeniul supravegherii China-Cuba pot să nu pară paşi uriaşi înainte, PCC cu siguranţă "îşi intensifică jocul", a declarat el.

Pentru China, a declarat el, este vorba despre crearea de "opţiuni strategice".

Un proiect incert

Ca răspuns la acordul domnului Melella cu Beijingul, trei deputaţi naţionali şi membri ai Coaliţiei Civice, printre care Manuel Lopez, Maximiliano Ferraro şi Mariana Zuvic, au depus o plângere oficială împotriva decretului provincial al domnului Melella de a construi un port cu China.

Coaliţia l-a acuzat pe Melella şi pe alţi membri proeminenţi ai cabinetului preşedintelui Alberto Fernandez de încălcarea securităţii naţionale.

Printre cei acuzaţi se numără şeful Cabinetului de Miniştri, Agustin Rossi. Pe lângă domnii Melella şi Rossi, alţi oficiali de rang înalt menţionaţi în plângerea coaliţiei sunt ministrul Afacerilor Externe, Comerţului Internaţional şi Cultelor, Santiago Cafiero, şi ministrul Apărării, Jorge Taiana.

Rossi a ripostat rapid împotriva coaliţiei şi a decretat prompt: "Nu va exista niciun port chinezesc în Ţara de Foc". Totuşi, la momentul publicării acestei ştiri, nu fusese luată nicio hotărâre oficială.

Fără să fie deranjat de agitaţia politică, Melella nu şi-a exprimat intenţia de a se retrage din negocierile cu China. Mai mult, guvernatorul a precizat că acordul existent - un memorandum de înţelegere - cu Shaanxi Chemical Industry Group nu are nevoie de o aprobare legislativă specifică la dosar. Totuşi, proiectul va avea nevoie de aprobare legislativă şi un raport la congresul naţional pentru a merge mai departe.

Deocamdată, proiectul este blocat într-o mlaştină politică. Totuşi, acesta exemplifică ambiţiile Chinei de a pune un picior strategic în partea de sud a lumii.

Patriotism selectiv

În acest moment, nu există un prieten mai avid de China decât regimul peronist argentinian. Iar în cadrul guvernului de stânga, vicepreşedintele Cristina Kirchner este cel mai mare campion al peronismului.

Autointitulată "militantă" peronistă, practicile economice dezastruoase ale doamnei Kirchner în timpul preşedinţiei sale din 2007 până în 2015 au pus bazele politicii pentru inflaţia astronomică actuală a naţiunii. În iunie, economistul argentinian Carlos Perez a prezis că inflaţia ţării va ajunge la o medie de 147% în 2023, iar PIB-ul se aşteaptă să scadă cu până la 3,5%.

Peso-ul argentinian s-a prăbuşit dramatic. Pe baza cursului de schimb oficial, moneda a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa în raport cu dolarul american în ultimul an, pe fondul nerespectării împrumuturilor internaţionale, al diminuării rezervelor de valută şi al creşterii în forţă a ratei sărăciei.

Dar susţinătorii doamnei Kirchner rămân loiali atât la nivel legislativ, cât şi la nivel civil. Printre filozofiile de bază ale "kirchnerismului" - aşa cum este cunoscut pe plan local - se numără o înclinaţie favorabilă faţă de interesele Chinei.

Iar domnul Melella din Tierra del Fuego este un discipol înfocat al kirchnerismului.

"Poziţia lui este foarte pro-China", a declarat fostul oficial al guvernului argentinian şi analist politic Fabian Calle pentru The Epoch Times.

Lăsând la o parte dezbaterea din jurul portului, Calle crede că guvernul naţional ar putea aproba în continuare proiectul Rio Grande. El a spus că blocajul actual se datorează negocierilor în curs pentru o nouă rundă de împrumuturi şi prelungiri ale rambursării de la Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

În martie, FMI a publicat o declaraţie în care se spunea că o finanţare suplimentară de 5,3 miliarde de dolari pentru Argentina aştepta aprobarea finală.

La această situaţie se adaugă lipsa acută a rezervelor valutare ale ţării la nivel federal. "Ei vor dolari", a spus Calle.

Dar regimul peronist al ţării, aflat în conflict sub conducerea preşedintelui Alberto Fernandez, este, de asemenea, dornic de investiţii şi de un colac de salvare economică.

Iar stiloul Beijingului este întotdeauna pregătit şi gata să scrie un cec.

Corporaţia chineză de stat din domeniul apărării Norinco Group s-a întâlnit cu ministrul argentinian al Apărării, Jorge Taiana, în aprilie, pentru a discuta despre un contract de armament care implică muniţie, echipamente de securitate personală şi modernizarea vehiculelor blindate, potrivit unui document guvernamental.

Multor argentinieni nu le place ideea ca Beijingul să administreze un port în sălbăticia virgină din sudul Patagoniei. Totuşi, nu este prima dată când armata PCC construieşte o unitate în care nici măcar oficialii argentinieni nu pot intra fără permisiune specială.

În prezent, PCC administrează celebra staţie de urmărire prin satelit Espacio Lejano în provincia izolată Neuquén din nord-vestul Patagoniei.

"Argentina are deja o bază militară chineză... Este legată de [programul] spaţial militar chinezesc", a declarat Calle, referindu-se la infama facilitate Espacio Lejano.

El a subliniat natura schimbătoare a sentimentelor politicienilor argentinieni faţă de ţările străine care îşi aduc armata. Din punctul de vedere al regimului actual, "când baza este americană, este o încălcare a suveranităţii Argentinei. Dar când baza este chineză, este binevenită", a afirmat Calle.

"Se pare că patriotismul pentru susţinătorii lui Kirchner este selectiv."

Supraveghere aeriană

La aproape 54 de grade latitudine sudică, un port chinezesc în Rio Grande oferă, de asemenea, avantaje pentru reţeaua de supraveghere a PCC, care se extinde rapid.

A avea o staţie - sau un port - care poate comunica cu sateliţii de pe orbita polară oferă o acoperire ideală pentru observarea întregii planete. Aceasta include regiuni îndepărtate care sunt dificil de supravegheat de la latitudini mai apropiate de ecuator. În afară de o bază de acoperire mai largă, poziţia extrem de sudică a noului port chinezesc din Rio Grande ar putea oferi, de asemenea, o claritate sporită a semnalului şi capacităţii de transmisie.

De asemenea, se află în mijlocul pustietăţii, ceea ce, potrivit analiştilor, reprezintă un alt avantaj.

În afară de faptul că este cel mai sudic teritoriu în afara Antarcticii, Tierra del Fugeo se mândreşte cu o populaţie de numai 150.000 de oameni pe tot parcursul anului. Dintre aceştia, Rio Grande are aproximativ 79.000 de persoane.

"Este departe de drum. Nu este un loc unde oamenii ajung fără motiv", a declarat Irina Tsukerman, analist de securitate şi fondator al Scarab Rising, pentru The Epoch Times.

Dna Tsukerman a spus că nu există o modalitate mai bună de a transporta ceva pe ascuns decât printr-un port de transport maritim îndepărtat. Ea a subliniat că ar exista o interferenţă minimă a organelor guvernamentale. Acest lucru pare posibil, având în vedere istoricul stabilit al Argentinei de a lăsa PCC să conducă operaţiuni spaţiale secrete. Ea a spus că portul Rio Grande este ideal pentru a muta literalmente orice. Aceasta include orice, de la substanţe chimice şi minerale vitale la arme sau narcotice.

"Dacă doriţi să introduceţi sau să scoateţi pe cineva sau ceva dintr-o ţară, nu există un loc mai bun decât un port", a declarat Tsukerman.

Dar poate cel mai important element al sosirii Chinei pe ţărmurile din Ţara de Foc este momentul ales. Argentina se află în mijlocul celei mai grave crize economice din ultimele decenii. Odată cu această disperare vin şi decizii pripite care s-ar putea termina cu uşurinţă cu sosirea marinei chineze.

Exact acest scenariu s-a întâmplat în Sri Lanka. După ce guvernul ţării a intrat în incapacitate de plată pentru un împrumut chinezesc de 1 miliard de dolari, Beijingul a preluat controlul asupra portului pe care l-a finanţat cu împrumutul prin intermediul unui contract de închiriere pe 99 de ani care a început în 2017.

Este de menţionat august 2022, când o navă navală chineză a ajuns brusc în portul Hambantota. Analiştii de securitate au identificat rapid nava ca fiind o navă militară cu un istoric stabilit de urmărire a sateliţilor şi rachetelor.

Nu este surprinzător faptul că portul se află în apropierea unei importante rute de transport maritim din Oceanul Indian.

Dna Tsukerman a declarat că acelaşi model de "capcană a datoriilor" ar putea fi folosit cu uşurinţă pentru a prelua controlul şi a instala unităţi militare ale PCC în Argentina sau în alte locuri din America Latină.

"Trebuie să observaţi China din perspectiva controlului financiar asupra Argentinei ... pentru că are atât de multe probleme financiare", a spus ea.

Ellis a fost de acord cu această percepţie, afirmând că Beijingul şi-a "aruncat întotdeauna plasa foarte, foarte larg" şi că se implică într-o ţară la toate nivelurile, de la mediul academic la politică, mass-media şi energie.

"Pentru mine, acest tip de reţea de influenţă chineză este strategică în esenţă", a spus el, adăugând că aplicaţiile militare ale facilităţilor multifuncţionale ale Chinei sunt doar "ornamentele de pe brad".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe