PAS: Moldovenii ar putea rămâne fără apă potabilă

După experţi în energetică şi ecologişti, şi Partidul Acţiune şi Solidaritate bate alarma privind pericolul care s-ar putea abate asupra fluviului Nistru în urma semnării unui acord negociat în secret între guvernele Moldovei şi Ucrainei
.
. (RIZWAN TABASSUM / AFP / Getty Images)

Partidul Acţiune şi Solidaritate a evidenţiat joi, în cadrul unei conferinţe de presă pericolul grav al pierderii accesului la apă al locuitorilor Republicii Moldova şi a atras atenţia asupra necesităţii unor măsuri urgente, calculate şi în interesul cetăţenilor.

„Sute de mii de moldoveni ar putea rămâne fără apă potabilă din cauza lărgirii Complexului Hidroenergetic de la Dnestrovsk. Nistru, care asigură 80 la sută din apa potabilă consumată pe teritoriul Republicii Moldova, deja pierde anual între 20 şi 40 la sută din volumul său normal de apă. Pentru a efectua lucrările de lărgire a bazinului-tampon pe malul drept al Nistrului, Ukrhydroenergo are nevoie să folosească 19,22 hectare din teritoriul Moldovei, un teren aflat mai sus de barajul Naslavcea. Guvernul de la Kiev a înaintat Chişinăului pe 25 august curent un proiect de acord privind asigurarea funcţionării Complexului hidroenergetic nistrean pentru a obţine în arendă terenul dorit”, se arată într-un comunicat PAS.

Potrivit secretarului general PAS, Igor Grosu, acordul negociat pe ascuns şi netransparent între guvernarea de la Chişinău, condusă de oligarhul Vlad Plahotniuc şi oligarhii ucraineni urmează să fie semnat până la sfârşitul acestui an. „Tocmai graba cu care ambele părţi încearcă să forţeze nota şi să semneze acest acord demonstrează o dată în plus, că avem pe faţă nişte interese obscure şi dorinţa de a se îmbogăţi pe seama cetăţenilor RM şi Ucraina”, consideră secretarul general PAS.

Experţii în domeniul mediului atenţionează că proiectul de acord propus părţii moldoveneşti de către partea ucraineană ignoră o serie de prevederi din Acordurile de Asociere ale Moldovei şi Ucrainei cu Uniunea Europeană şi încalcă în totalitate Convenţia de la Aarhus privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu.

„Încă în 2008, vicepremierul Igor Dodon a negociat aceste aspecte la pachet în detrimentul interesului Republicii Moldova. Apoi, în 2010, guvernul Filat a lipsit Moldova, prin decizii secrete, de dreptul de control asupra barajului de la Naslavcea, obiectiv strategic ce garantează accesul la apa din Nistrul superior. Acum, Plahotniuc urmează aceeaşi cale, cedând nepermis din contul interesului naţional al ţării noastre. Schimbul de teritorii moldoveneşti pe obiecte economice tot moldoveneşti aflate pe teritoriul Ucrainei este unul total inechitabil şi nu este altceva decât rezultatul oligarhizării statului Republica Moldova”, se mai arată în comunicatul PAS.

Astfel, Partidul Acţiune şi Solidaritate se declară împotriva negocierii la pachet a unor subiecte care nu sunt legate între ele, considerând imperios necesară elaborarea unor studii de mediu care să permită estimarea riscurilor acestor proiecte energetice. Tototdată, PAS a specificat că nu este loc de grabă şi decizii pripite, îndeosebi în cazul riscurilor de periclitare a securităţii accesului la apă potabilă pentru întreaga ţară. În context, fracţiunea politică cheamă guvernul să dea dovadă de transparenţă, profesionalism şi respect faţă de cetăţeni in procesul de negociere a unui subiect atât de important cum este accesul Moldovei la apă potabilă.

Amintim că, recent, şi societatea civilă din Republica Moldova a făcut un apel public privind negocierea Acordului de Funcţionare a complexului hidroelectric Nistrean şi impactul său asupra bazinului fluviului Nistru. Fostul director ANRE, Victor Parlicov, a specificat că semnarea acordului în forma în care se negociază în prezent, în grabă şi fără consultarea societăţii civile şi a persoanelor care vor fi afectate, va deteriora pe termen lung relaţiile între Republica Moldova şi Ucraina, servind drept o nouă sursă de tensiune în Europa de Est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe