"Pensiile speciale sunt un CANCER" - Scandal în Parlament pe una dintre cele mai sensibile teme pentru români

Pensii speciale
Pensii speciale

Deputaţii au adoptat luni, în calitate de for decizional, controversata lege vizând eliminarea pensiilor speciale, lege despre care USR susţine că este o mascaradă şi că nu rezolvă, de fapt, cu adevărat problema.

S-au înregistrat 174 de voturi "pentru", 81 de voturi "contra", 17 abţineri, iar doi deputaţi nu au votat.

Dezbaterile au fost unele cu scântei. În timp ce Guvernul şi PSD au prezentat proiectul drept unul benefic, opoziţia a criticat dur noua lege. Cei de la USR au venit inclusiv cu pancarte pe care erau afişate mesaje precum "Aţi încercat pensiile speciale, acum tăiaţi-le, Ciolacu, treci de la vorbe la fapte, taie pensiile speciale, PSD plus PNL = MINCINOŞI, Fără taxe noi, fără privilegii, etc."

Venit la microfon, Cătălin Drulă i-a acuzat pe cei de la putere că sfidează această ţară şi că cresc taxe pentru a plăti pensii speciale. El a numit pensiile speciale un cancer.

"Încă un moment ruşinos pentru acest parlament, această lege este una a menţinerii pensiilor speciale. Pensiile speciale sunt un cancer, un cancer care macină solidaritatea, dreptatea, echitatea din această societate. Pensiile speciale spun aşa - dacă te numeri printre privilegiaţii ai baronetelor asigurării, dacă nu, cum este cazul a 95% dintre români, ghinion! Creşteţi taxele, vreţi să creşteţi taxele ca să plătiţi aceste pensii speciale care au ajuns la 13 miliarde de lei. (...)

Anti-liberalul Ciucă ia 18.000 de lei pensie specială pe luna. (... Aceasta din urmă formă a legii e cea mai rea de până acum, 40 de ani de acum înainte o bătaie de joc, peste 40 de ani nu vor mai fi pensii speciale datorită acestei legi, cresc chiar privilegiile faţă de acest moment. (...)

Aveţi o clientele care sufocă acest stat, oameni care iau zeci de mii de lei, sume ameţitoare, domnul Florin Georgescu ia 70.000 de lei şi are şi pensie specială de 12.000 de lei. (...) Voi lupta până la ultima picătură de energie pentru a elimina aceste privilegii", a declarat Cătălin Drulă.

La pupitru a venit şi George Simion care nu a ratat ocazia de a-l taxa pe Drulă pe motiv că acesta a afirmat că doar USR va vota împotriva acestei legi şi a susţinut că AUR va vota împotrivă dacă actul normativ va fi votat în forma în care a ieşit de la comisii, aceasta, deşi la Senat senatorii AUR au votat pentru această lege.

"Bine, dl Cătălin Drulă, sper că şi anul viitor veţi lupta pentru pensii speciale când nu veţi mai fi în parlament. Aţi comis o eroare, nu doar dumneavoastră veţi vota împotriva acestei legi", a declarat George Simion.

Cei de la UDMR au susţinut şi ei că noul act normativ nu rezolvă problema pensiilor speciale.

"În cazul de faţă e vorba de privilegii, nu de balanţă. Privilegiul înseamnă abuz moral sau de drept, ca de exemplu modul în care justiţia îşi stabileşte pentru sine salariile şi diferenţele de salarii de recuperat în instanţă. E de înţeles că cetăţenii ajung să-şi piardă încrederea în justiţie. Vedem judecători care nu îşi pot justifica averea sau care pactizează cu traficanţii. Principiul contribuţiei e încălcat, iar unele categorii sociale vor beneficia şi în continuare de sume care nu se justifică prin ceea ce au contribuit la bugetul contribuţiilor de stat. Reforma va fi cu efect întârziat, vor trece decenii până la aplicarea integrală a legii, ceea ce înseamnă că inechităţile vor continua", a declarat reprezentantul UDMR.

Din partea partidului Forţa Dreptei a vorbit fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, ea reamintind că, deşi au o majoritate zdrobitoare în parlament, PSD şi PNL nu desfiinţează pensiile speciale, ci doar coafează ici şi colo condiţiile de acordare.

"Mai mult, se va putea cumula pensia cu salariul. Mai mult, PNL renunţă la cota unică de impozitare şi acceptă visul PSD, impozitarea progresivă. Nu se desfiinţează pensiile speciale, e o bătaie de joc. (...) Părinţii dumneavoastră sunt de acord cu ceea ce faceţi, părinţii parlamentarilor care au muncit şi au plătit la asigurările sociale, sunt de acord cu ce faceţi? E trist pentru români că o coaliţie care are toată puterea să facă treabă îşi bate joc de oricine a muncit în această ţară. (...) Asta nu e normalitate, e sfidare, e un eşec al acestei coaliţii", a precizat Violeta Alexandru.

Replica liberalilor nu a întârziat să apară. Florin Roman s-a dezlănţuit la adresa Violetei Alexandru: "Pensiilor speciale este de atributul Ministerului Muncii m aş fi bucurat foarte mult că atunci când doamna a fost ministru Nu cred că a oprit în nimeni sau dacă opriţi o să spună puteai să vină cu un proiect de lege pe care să le înainteze Parlamentului prin care se rezolvă această problemă în realitate nu a rezolvat absolut nimic dar astăzi vine şi ne dă lecţii despre cum trebuia procedat. În partea cealaltă, mă uitam la mincinoşi. Ok, dacă aşa vreţi dumneavoastră să-mi spuneţi niciun fel de problemă, dar vă întreb: nu aţi votat voi pensiile speciale la Consiliul Concurenţei cei de la USR şi acum veniţi şi spuneţi că nu vreţi pensii speciale. Dar, voi le-aţi votat, dacă aşa cum spuneţi alţii le-au inventat, voi le-ai votat. Deci, nu fiţi ipocriţi, stimaţi colegi, pentru că sunteţi la fel de vinovaţi, voi cei noi, ca şi cei pe care-i acuzaţi că sunt la fel de 30 de ani."

"În altă ordine de idei, cine a introdus acest lucru în PNRR? Oare domnul Ghinea vă spune ceva, colegul dumneavoastră? Dacă domnul Ghinea spunea în PNRR: tăiaţi pensiile speciale, astăzi Parlamentul probabil că trebuia să taie pensiile speciale. De ce n-aţi scris asta în PNRR? Vă place să vă lăudaţi cu Ghinea când e de bine, dar când e de rău, nu mai e Ghinea", a adăugat Roman.

PSD-ul s-a exprimat prin Alfred Simonis, care a apărat legea într-un discurs împăciuitor, transmiţând că legea nu este perfectă, dar că elimină o parte din inechităţi şi că este necesară pentru a nu se pierde bani din PNRR.

"Există pensii nesimţite în România astăzi? DA. Sunt mai puţine pensii nesimţite decât în trecut: DA! Este suficient? Nu! Este uşor să taiem pensiile speciale? Nu este la fel de uşor ca a tăia pensiile speciale ale parlamentarilor. Este uşor să tăiem toate pensiile speciale din România, cum am tăiat pensiile speciale? Nu. Sunt frumoase pancartele dumneavoastră, dar când eraţi la putere, niciunul dintre voi nu a venit să protesteze cu pancarte cât de uşor este de eliminat pensiile speciale. Avem decizii ale CCR, mai importante decât toată propaganda. Avem un termen-limită pentru eliminarea pensiilor speciale în PNRR şi, dacă elaborăm o lege care va fi declarată neconstituţională, vom pierde banii din PNRR", a declarat Simonis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne