Pentru români nu contează cine câştigă alegerile din SUA, consideră Iulian Chifu

Barack Obama (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.05.2012

Consilierul prezidenţial Iulian Chifu a declarat miercuri că pentru români nu e important cine câştigă alegerile din SUA, deoarece schimbări mari în politica externă şi de securitate nu se vor produce, indiferent de rezultat.

Iulian Chifu nu crede că vor fi mari schimbări în materie de politică externă şi de securitate, ”indiferent sau independent” de cine câştigă. ”E vorba de continuitate, pot apărea doar nuanţe de la o administraţie la alta”, a precizat consilierul prezidenţial, la o dezbatere despre alegerile din SUA, organizată de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi de Institutul de Ştiinte Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. În plus, România şi SUA au un Parteneriat Strategic.

Şi fostul consilier prezidenţial Constantin Degeratu consideră că românilor le e indiferent cine vine la Casa Albă.

”95% dintre români nu sunt interesaţi cine va fi noul preşedinte. Indiferent cine va fi, probabil va avea aceeaşi abordare privind securitatea”, a precizat Degeratu.

În opinia sa, interesul românilor faţă de alegerile din SUA vizează unele aspecte ale agendei noului preşedinte, republican sau democrat.

Un aspect se referă la securitatea la Marea Neagră.

”În ultimii 2-3 ani, americanii au avut un interes îngheţat pentu conflictele îngheţate din zonă. Pentru România însă nu sunt conflicte îngheţate, această zonă este încă activă”, a spus Degeratu.

O altă chestiune este atitudinea faţă de Rusia. Referitor la flexibilitatea de care vorbea preşedintele Barack Obama în relaţiile cu Rusia, fostul consilier este de părere că pentru România este important ca relaţiile ruso-americane să fie bune. ”Asta înseamnă un parteneriat puternic, dar nu prea multă flexibilitate”, a punctat Degeratu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor