Peste 40 de milioane de chinezi în carantină, focarele de COVID aruncă în aer lanţurile de aprovizionare

Centre industriale imense precum Shenzhen şi Shanghai - grav afectate
(YONHAP/AFP via Getty Images)

Pe 13 martie, China a plasat două oraşe mari în carantină, inclusiv centrul său industrial Shenzhen, pe fondul unei noi creşteri a numărului cazurilor de COVID-19 în toată ţara, pe măsură ce varianta Omicron se răspândeşte rapid.

Regimul chinez are în prezent o aşa-numită politică „zero-COVID”, cu ajutorul căreia încearcă să controleze focarele prin măsuri drastice, care includ testare în masă, supraveghere digitală, izolare obligatorie şi carantină extrem de severă.

Criticii afirmă că astfel de măsuri dure generează probleme majore în economie şi provoacă tulburări în lanţurile globale de aprovizionare.

În ciuda eforturilor stricte de control, numărul infecţiilor continuă să crească în ultimele zile. China a raportat duminică 1.807 de infecţii locale confirmate, mai mult de trei ori faţă de 476 din ziua precedentă. Comisia Naţională de Sănătate a anunţat, de asemenea, 1.315 cazuri locale asimptomatice, pe care ţara nu le-a clasificat drept cazuri confirmate.

Cazurile raportate duminică au fost împrăştiate în 19 din cele 31 de provincii ale ţării.

În timp ce numărul actual declarat de cazuri din China probabil că nu reflectă realitatea, având în vedere că regimul chinez subraportează sever numărul de îmbolnăviri, cifra oficială a cazurilor creşte într-un ritm pe care regimul nu l-a mai întâlnit de la primul focar din Wuhan, cu doi ani în urmă.

Explozia numărului de cazuri a determinat oficialii din mai multe oraşe chineze să-şi intensifice măsurile de blocare şi carantină. Gangzhou, un oraş la sud de Beijing, a anunţat duminică blocarea celor 7 milioane de locuitori ai săi. Autorităţile oraşului au spus că nimeni nu are voie să plece de acasă, potrivit unei notificări postate pe contul său oficial Wechat.

Shenzhen, un oraş cu 17,5 milioane de locuitori, va fi plasat în izolare pentru o săptămână, timp în care va efectua trei runde de testare la nivel de oraş, începând cu 14 martie, potrivit unei notificări guvernamentale de duminică.

Centrul tehnologic Shenzhen, aflat în sudul Chinei, care găzduieşte giganţi hi-tech precum Tencent şi Huawei, a ordonat tuturor companiilor, cu excepţia celor din sectoare esenţiale, să închidă sau să ceară angajaţilor să lucreze de acasă. Oraşul va suspenda transportul public, inclusiv autobuzele şi metrourile, conform anunţului.

În centrul financiar Shanghai, serviciul de transport interurban va fi oprit din 14 martie. Autorităţile oraşului au ordonat celor 24 de milioane de locuitori să nu iasă decât dacă este necesar. Oricine intră sau părăseşte centrul financiar trebuie să prezinte un rezultat negativ al testului PCR.

Provincia Jilin, unde infecţiile au reprezentat aproape 80% din totalul naţional, a intensificat şi ea măsurile de control al COVID, a transmis Zhang Yan, director adjunct al Comisiei provinciale de sănătate.

Focarul arată că „mecanismele de răspuns în situaţii de urgenţă în unele zone nu sunt suficient de solide”, a afirmat Zhang la briefingul de ştiri de duminică.

Două oraşe din provincia Jilin au fost închise începând cu 11 martie. Oraşul Changchun a dat celor 9 milioane de locuitori ai săi ordinul de a rămâne acasă, fiecărei gospodării fiindu-i permis să trimită o singură persoană să cumpere alimente, la două zile.

Oraşul Jilin a fost plasat sub izolare regională, şi a desfăşurat, duminică, cea de-a şaptea rundă de testare în masă a celor 3,6 milioane de locuitori ai săi. Deşi oraşul nu a anunţat un blocaj, autorităţile trimit persoanele care au primit rezultate pozitive şi contactele lor apropiate către centrele de carantină.

Primarii oraşului Jilin şi cartierului Jiutai din oraşul Changchun au fost demişi fără a preciza motivele, a informat Xinhua.

Şase oficiali ai Partidului Comunist Chinez (PCC), inclusiv un adjunct al departamentului provincial de securitate publică, au fost revocaţi din funcţiile lor din cauza focarului regional din Dongguan, un oraş din apropiere de Shenzhen, a anunţat duminică China Daily, deţinut de Partidul Comunist Chinez.

Oficialii ar trebui „să menţină cu hotărâre rezultatul evitării reapariţiei [focarelor, n.r.] pe scară largă”, a declarat Sun Chunlan, vicepremierul Chinei, pe 12 martie. Sun a îndemnat autorităţile locale să oprească focarele regionale cât de repede pot, întrucât se pregătesc pentru cel de-al 20-lea Congres al Partidului din acest an.

Înalt oficiali ai Partidului se vor aduna la Congresul PCC, care are loc o dată la 5 ani, în octombrie sau noiembrie, în timpul căruia va fi ales un nou grup de lideri comunişti. Liderul comunist Xi Jinping va încerca să obţină al treilea mandat de cinci ani - un lucru fără precedent după moartea dictatorului comunist Mao Tsedun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe