Plenul Parlamentului a adoptat din nou Statutul parlamentarilor

Parlament, Senatul României, dezbateri în plen (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
17.04.2013

După ce aleşii poporului au modificat prevederea declarată neconstituţională, statutul parlamentarilor a fost votat miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

Conform noului statut, parlamentarii aflaţi în conflict de interese vor fi sancţionaţi cu diminuarea cu 10% a indemnizaţiei, pentru o perioadă de maximum trei luni.

În plenul de miercuri, modificarea Statutului a fost adoptată de parlamentari cu 343 de voturi "pentru", 51 "împotrivă" şi 57 de abţineri.

Pentru a doua oară în 2013, grupul parlamentar al PDL a depus contestaţie la Curtea Constituţională a României în privinţa Statutului parlamentarilor - în data de 21 martie.

Admiţând în parte obiecţia PDL, Curtea Constituţională a României a decis în data de 3 aprilie că Parlamentul trebuie să abroge dispoziţiile care stabilesc sancţiunea disciplinară a interzicerii participării deputaţilor sau senatorilor la lucrările Camerelor din care fac parte.

De ce a depus PDL o nouă sesizare la CCR

O nouă sesizare prin care se solicită controlul de constituţionalitate asupra celei mai recente forme a Statutului deputaţilor şi senatorilor, adoptată miercuri de plenul comun al Parlamentului, a fost depusă de PDL joi, la Curtea Constituţională a României.

În noua sesizare, PDL susţine că unele dintre prevederile cuprinse în această formă a Statutului parlamentarilor sunt încă neconstituţionale, chiar şi după reexaminarea în Parlament ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a admis primele obiecţii de neconstituţionalitate.

Prin punerea de acord a Statutului parlamentarilor cu obiecţiile de neconstituţionalitate ridicate de Curte după prima sesizare, Parlamentul a menţinut soluţia sancţionării disciplinare pentru parlamentarii aflat în conflict de interese, reducând doar pedeapsa de la şase luni la o lună, se mai precizează în sesizarea PDL.

"Reducerea perioadei de sancţionare la o lună nu face ca textul astfel adoptat să fie constituţional, pentru că împiedicarea neconstituţională a exercitării mandatului există indiferent dacă această perioadă este de şase luni sau de o lună", mai relevă noua sesizare depusă de PDL.

PDL menţionează totodată în cadrul sesizării faptul că Parlamentul nu a pus de acord textul Statutului cu decizia Curţii Constituţionale, încălcând astfel prevederi exprese ale Constituţiei.

Unele dispoziţii din ultima formă a Statutului parlamentarilor, adoptată miercuri de Parlament, au fost introduse după ce Curtea a stabilit că acestea sunt neconstituţionale, referirea fiind făcută cu privire la menţionarea abrogării oricăror prevederi legislative contrare textului proiectului de lege, mai denunţă PDL.

Ca urmare, PDL apreciază că introducerea unor prevederi depăşeşte limitele cererii de reexaminare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor