PNL: „Niciodată nu s-a pus problema ruperii coaliţiei şi nimeni şi nimic nu poate obliga PNL să susţină candidatul PSD la prezidenţiale”

Ionuţ Stroe
Ionuţ Stroe

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat vineri că discuţiile despre ruperea coaliţiei cu PSD sunt doar o poveste şi nimic mai mult şi liberalii sunt pregătiţi de alegeri indiferent dacă ele vor fi comasate sau nu.

Stroe a mai precizat, la B1 TV, că PNL vrea, totuşi, o comasare pentru simplificarea procesului electoral, dar doar atât, nu liste comune cu PSD sau alte împărţiri de funcţii. Totodată, acesta a reproşat întârzierea în luarea deciziei, faptul că până acum nu ştim cu certitudine decât data europarlamentarelor – 9 iunie.

„Funcţionarea acestei guvernări e un angajament pe care l-am asumat acum ceva ani, am definit clar regulile după care vom funcţiona. Din punctul nostru de vedere, nu există niciun fel de legătură sau condiţie între guvernarea pe care o facem în mod responsabil şi această negociere în ce priveşte un calendar electoral pentru 2024. Am propus alegeri simplificate, organizarea împreună a câtorva cicluri de alegeri, fără să condiţionăm politic funcţionarea acestei coaliţii”, a declarat Ionuţ Stroe

Când i s-a amintit de ameninţarea premierului PSD Marcel Ciolacu cu demisia dacă PNL rupe coaliţia, Ionuţ Stroe a spus: „Povestea asta cu ruperea coaliţiei e doar o poveste şi e dată în această ecuaţie destul de nepotrivită pentru funcţionarea coaliţiei în legătură cu perspectivele electorale ale lui 2024. Niciodată nu s-a pus problema ruperii coaliţiei şi nimeni şi nimic nu poate obliga PNL să susţină, de exemplu, candidatul PSD la prezidenţiale. PNL va avea propriul candidat, cum l-a avut mereu. Stabilim cu PSD calendarul de alegeri şi nimic mai mult, funcţiile. Modul de organizare a alegerilor, mă refer la liste comune, nu au nicio legătură cu ce ne dorim noi. Deci ruperea coaliţiei, din punctul nostru de vedere, e doar o poveste”.

Întrebat cum interpretează atunci afirmaţia lui Vasile Blaga din şedinţa PNL – „se rupe hamul sau moare calul” – el a răspuns: „Dl Blaga a explicat acea discuţie pe care am avut-o într-un mod extrem de relaxat în PNL. Foarte probabil se referea la modul de organizarea alegerilor comasat sau necomasat. Pentru noi e indiferent, partidul e la fel de motivat. Avem o reţea electorală mare”.

„Deja suntem într-o uşoară întârziere. Ar fi trebui să avem cel puţin la începutul acestui super-an electoral toate datele stabilite, aşa încât partidele şi electoratul să ştie cum se vor organiza alegerile şi când. Mai sunt patru luni până la europarlamentare, asta e singura certitudine, despre restul nu se ştie nimic şi noi vrem să se ştie odată calendarul”, a susţinut Stroe.

Ironii la adresa partidelor de Dreapta USR, PMP şi FD

Întrebat dacă liberalii poartă în paralel discuţii şi cu celelalte partide de Dreapta, USR, PMP şi FD, aşa cum se speculează, Ionuţ Stroe a răspuns iniţial râzând: „Să lămurim puţin lucrurile. Nu există niciun fel de discuţii cu aceste partide aflate inexistente pe care le-aţi amintit. Singurul care se zbate undeva în jurul a 10% e un partid extrem de zgomotos, dar foarte mic – USR. Alternativă nu se poate realiza cu aceste partide. Nu există acum niciun fel de nemulţumire sau tensiuni interne în PNL. Singura posibilitate şi cea agreată în PNL e continuarea guvernării în actuala ecuaţie politică. Ce se va întâmpla anul acesta probabil va fi cu totul altceva, dar deocamdată această guvernarea funcţionează foarte bine”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne