Podesta, de la Casa Albă, îl va înlocui pe John Kerry în funcţia de diplomat al SUA pentru climă

John Podesta
John Podesta (Ethan Miller/Getty Images)

Consilierul principal al Casei Albe, John Podesta, îl va înlocui pe John Kerry în funcţia de diplomat al SUA pentru schimbările climatice, a anunţat miercuri Casa Albă, transmite Reuters.

Kerry, fost senator şi secretar de stat care timp de zeci de ani s-a implicat în politica climatică globală, a anunţat la începutul acestei luni că se va retrage din rolul de diplomat pentru a lucra la campania de realegere a preşedintelui Joe Biden.

Podesta, în vârstă de 75 de ani, a fost în slujba mai multor preşedinţi democraţi ai SUA, ocupând inclusiv funcţia de şef de cabinet la Casa Albă al lui Bill Clinton şi cea de consilier al lui Barack Obama. El a fost preşedinte al campaniei prezidenţiale din 2016 a fostului secretar de stat Hillary Clinton şi, în prezent, supraveghează punerea în aplicare a proiectului de lege radicală a administraţiei Biden privind clima, Inflation Reduction Act.

"Secretarul Kerry a readus SUA în poziţia de lider în materie de climă în întreaga lume", a declarat Podesta într-un interviu acordat miercuri cotidianului Washington Post. "Şi ne vom asigura că vom menţine acelaşi impuls care a fost generat prin eforturile sale".

Podesta intră în funcţie după ce summitul COP28 privind clima de la Dubai s-a încheiat cu un acord global pentru ca ţările să renunţe la combustibilii fosili, chiar în momentul în care SUA a devenit cel mai mare producător mondial de petrol şi gaze naturale.

Săptămâna trecută, Biden suspendat aprobările pentru cererile în curs şi viitoare pentru exportul de gaz natural lichefiat (GNL) din proiecte noi, o măsură salutată de activiştii pentru climă şi justiţie ecologică, care au criticat anterior administraţia pentru aprobarea unui controversat proiect de foraj petrolier în Alaska.

"Podesta trebuie să preia ştafeta de la Kerry şi să conducă SUA într-un sprint fulminant pentru a pune capăt expansiunii petrolului şi gazelor naturale cât încă mai avem timp să prevenim cele mai grave catastrofe climatice", a afirmat Jean Su, director pentru justiţie energetică la Center for Biological Diversity, într-o declaraţie.

Podesta aduce în acest rol zeci de ani de experienţă - şi contacte strânse cu diplomaţii în domeniul climei din China. Kerry şi Podesta au avut o relaţie caldă şi de lungă durată cu fostul emisar chinez pentru climă Xie Zhenhua, care a renunţat la rolul său după COP28.

Podesta a jucat un rol central, alături de Kerry şi de fostul emisar american pentru climă Todd Stern, în medierea primului acord bilateral SUA-China privind schimbările climatice în 2014, un progres diplomatic creditat ca fiind cel care a deschis calea pentru acordul de la Paris din 2015 privind clima.

"El va aduce o expertiză importantă pentru activitatea viitoare, în special în ceea ce priveşte provocările concrete ale punerii în aplicare a COP28", a declarat Kerry miercuri într-un comunicat.

Un oficial de la Casa Albă a declarat că Podesta îşi va asuma rolul de consilier principal al preşedintelui pentru politică climatică internaţională, continuând în acelaşi timp să lucreze cu o echipă care implementează Legea privind reducerea inflaţiei. Acest rol nu necesită o confirmare din partea Senatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe