Poliţia georgiană lansează gaze lacrimogene pentru a dispersa un protest împotriva aşa-numitei "legi ruseşti"

Protest în Tbilisi, capitala Giorgiei, împotriva aşa zisei "legi ruseşti", 16 aprilie 2024
Protest în Tbilisi, capitala Giorgiei, împotriva aşa zisei "legi ruseşti", 16 aprilie 2024 (X - screenshot)

Poliţia din capitala Georgiei a recurs marţi la gaze lacrimogene pentru a dispersa o mare manifestaţie în faţa parlamentului ţării, care protesta faţă de o propunere de lege care ar obliga organizaţiile media şi cele necomerciale să se înregistreze ca fiind sub influenţă străină dacă primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate, transmite AP News.

Opozanţii spun că propunerea ar obstrucţiona perspectivele de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană, pe care le urmăreşte de mult timp, şi o denunţă drept "legea rusească", din cauza legislaţiei similare folosite de Moscova pentru a stigmatiza presa independentă şi organizaţiile considerate a fi în dezacord cu Kremlinul.

Parlamentul a dezbătut proiectul de lege, dar a amânat votul în prima lectură până miercuri.

Rapoartele de presă au declarat că unii demonstranţi au fost arestaţi în confruntarea cu poliţia, dar nu au fost disponibile imediat cifre.

Proiectul de lege este aproape identic cu o propunere pe care partidul de guvernământ a fost presat să o retragă anul trecut, după ample proteste de stradă.

Legea spune că organizaţiile necomerciale şi mass-media care primesc 20% sau mai mult din finanţare din străinătate ar trebui să se înregistreze ca "urmărind interesele unei puteri străine" - singura modificare în formulare faţă de proiectul de lege retras anul trecut, care spunea că grupurile relevante trebuie să se înregistreze ca "agenţi de influenţă străină".

Preşedintele Georgiei, Salome Zourabichvili, ar urma să se opună prin veto legii dacă aceasta va fi adoptată de parlament, a declarat anterior reprezentantul său parlamentar Girogi Mskhiladze.

Dar acest veto ar putea să nu fie de lungă durată, deoarece mandatul lui Zourabichvili se încheie anul acesta şi, conform modificărilor constituţiei Georgiei, următorul preşedinte va fi numit de un colegiu electoral care include toţi membrii parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe