Poroshenko se întâlneşte cu Nuland. Cedarea suveranităţii ucrainei continuă conform planului Rusiei

Victoria Nuland în Tibilisi, arhivă
Victoria Nuland în Tibilisi, arhivă (VANO SHLAMOV/AFP/Getty Images)

În cadrul unei întâlniri în Kiev cu Victoria Nuland, secretarul de stat al SUA pentru politici europene şi eurasiatice, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a exprimat speranţa că SUA va continua să faciliteze detensionarea conflictului din Donbas, a raportat vineri serviciul de presă al preşedintelui, conform Kyiv Post.

“El [Poroşenko] şi-a exprimat speranţa că SUA va continua să contribuie la detensionarea situaţiei din Donbas şi să adreseze astfel de chestiuni presante precum: încetarea în totalitate a focului de către militanţi, retragerea armelor grele, monitorizare internaţională corespunzătoare, eliberarea tuturor ostaticilor, incluzând a cetăţenilor ucraineni reţinuţi ilegal în Rusia şi acces liber pentru ajutoarele umanitate internaţionale către regiunile afectate”, conform declaraţiei.

Liderul ucrainean a subliniat că ţara sa respectă acordul de la Minsk semnat în 12 februarie şi că depune toate eforturile în vederea implementării corespunzătoare a prevederilor acestuia.

În plus, Poroşenko şi Nuland au discutat despre procesul de implementare a reformei constituţionale în Ucraina - un termen corect politic pentru a descrie cedarea, de către Ucraina, a suveranităţii regiunilor estice. Nuland l-a felicitat pe liderul ucrainean pentru votul reuşit al Radei Supreme a Ucrainei de a trimite la Curtea Constituţională proiectul de amendare a Constituţiei.

Poroşenko a trimis Parlamentului joi dimineaţa amendamentele modificate privind descentralizarea, care prevăd statut special pentru Donbas. Iniţial, amendamentele nu includeau referirea la statutul special pentru Donbas, lucru care a provocat critici dure din partea liderilor separatişti din Doneţk şi Lugansk.

Nuland a confirmat faptul că SUA susţine în continuare abordările Ucrainei în vederea situaţiei din Donbas.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe