Premierul belgian, mesaj pentru China comunistă înainte de a vizita Beijingul: Nu interferaţi cu politica noastră!

Alexander De Croo, premierul Belgiei
Alexander De Croo, premierul Belgiei (gov.md)

Premierul belgian Alexander De Croo a transmis Beijingului, într-o declaraţie de presă înainte de întâlnirea sa cu omologul său chinez Li Qiang, să nu se amestece în politica europeană, transmite POLITICO.

Mesajul lui De Croo pare să fie o aluzie la un scandal chinezesc de bani contra influenţă care a zguduit Belgia în ultimele săptămâni.

"Sper că vom avea ocazia să discutăm o serie de subiecte, despre poziţiile noastre legate de drepturile omului [...] poziţia noastră legată de respectarea, şi respectul sută la sută, a sistemelor politice ale fiecăruia dintre noi - şi să respectăm acest lucru fără interferenţe", a declarat De Croo, vorbind în limba engleză.

Cazul "bani contra influenţă" l-a implicat pe Frank Creyelman, un deputat din partidul belgian de extremă dreapta Vlaams Belang, care ar fi primit bani de la un spion chinez cu scopul de a influenţa politica belgiană şi europeană. De Croo, a cărui ţară a preluat preşedinţia rotativă semestrială a Consiliului UE la începutul acestei luni, se află la Beijing pentru o vizită de stat de două zile, în cadrul căreia urmează să se întâlnească cu liderul chinez Xi Jinping.

La sfârşitul lunii decembrie, premierul belgian a declarat presei că va transmite în timpul vizitei preocupările sale cu privire la interferenţa chineză în politica UE, afirmând că Beijingul a adoptat uneori "atitudini foarte ostile".

Călătoria are loc într-un moment geopolitic special, cu o zi înainte de alegerile prezidenţiale din Taiwan, care sunt urmărite îndeaproape, şi în timp ce relaţia dintre UE şi China a întâmpinat mai multe obstacole, inclusiv în ceea ce priveşte accesul companiilor europene pe piaţa chineză.

"Avem cu adevărat o singură ambiţie, aceea de a creşte legăturile economice care vor fi mai echilibrate şi de a discuta în ce mod am putea obţine un acces mai bun pe piaţa chineză", a declarat De Croo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe