Preşedinte PRU: Parlamentul României, un fel de Curte de juraţi

Bogdan Diaconu si Eugen Popescu la conferinta despre romanii din Valea Timocului.
Bogdan Diaconu si Eugen Popescu la conferinta despre romanii din Valea Timocului. (Ioana Florea / Epoch Times Romania)

Preşedintele Partidului România Unită, Bogdan Diaconu, a afirmat marţi că parlamentul României a devenit un fel de Curte de juraţi, parlamentarii reunindu-se doar pentru ”a da avize de începere a urmării penale sau pentru ridicarea imunităţii şi aprobarea de arestări”.

Aprecierile fostului deputat PSD survin pe fondul dosarelor de corupţie, precum Microsoft sau cel al retrocedărilor ilegale, care vizează un număr semnificativ de foşti miniştri şi lideri de partid.

”România se află într-o situaţie unică în lume: Parlamentul acestei ţări se reuneşte doar pentru a da avize de începerea urmăririi penale sau pentru ridicarea de imunităţi şi aprobarea de arestări. Legislativul a devenit astfel un fel de Curte cu Juraţi, implicată nu în elaborarea sau modificarea şi îmbunătăţirea de legi, ci într-o anexă a sistemului de justiţie”, a declarat Diaconu.

Acţiunile instituţiilor anticorupţie au determinat o coalizare a parlamentarilor vizaţi de anchetele procurorilor. Un bun exemplu în acest sens este reprezentat de refuzul de luni al coaliţiei de guvernare condusă de PSD de a introduce pe ordinea de zi proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, pentru a-l respinge şi închide.

”În primul rând, Parlamentul nu ar trebui să aibă niciun amestec în derularea cauzelor penale, acestea ar trebuie să fie exclusiv treaba justiţiei, fără imunităţi sau alte condiţii speciale care să transforme puterea legislativă în birou de aprobat derularea cauzelor penale”, a adăugat Diaconu.

Preşedintele PRU mai afirma că Parlamentul trebuie să-şi recapete rolul de Legislativ, revenind de la rolul actual în care se exprimă numai în cazuri de ”ridicare, păstrare sau amânare a deciziilor referitoarea strict la cauze penale”.

Bogdan Diaconu mai susţine că parlamentul României a devenit în acest fel ”cea mai scumpă Curte cu juraţi” în timp ce ”sute de legi trec prin aprobare tacită” evitând traseul procedural obişnuit.

”Parlamentul României a devenit astfel nu doar singurul legislativ din lume care are ca singur obiect de activitate punerea de timbre pe cauzele penale, ci şi cea mai scumpă Curte cu juraţi. Acest lucru se întâmplă în timp ce sute de legi trec prin aprobare tacită pentru că nu mai ajung nici la comisii, nici pe ordinea de zi pentru dezbateri, singura dezbatere rămasă fiind cea a votului pentru sau împotriva ridicării imunităţii cuiva”, a concluzionat Diaconu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne